Merkel dient Erdogan voorlopig niet van antwoord

De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat voorlopig de tegen haar gerichte nazivergelijking door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan onbeantwoord. Dat heeft regeringswoordvoerster Ulrike Demmer gezegd. Zij voegde daar wel aan toe dat vergelijkingen met het nazisme in eender welke vorm niet acceptabel zijn.

Erdogan had Merkel gisteren beschuldigd van nazimethodes jegens zijn "Turkse broeders en zusters"  -  de in Duitsland levende Turken -  en zijn "ministeriële broers en zusters die naar daar" reizen.

Demmer zegt dat de vergelijkingen met het nazisme niet aanvaardbaar zijn, maar dat de regering de zaak niet op de spits wil drijven omdat dat in de kaart van Erdogan zou spelen. Volgens Berlijn wil de Turkse president met zijn provocaties de tienduizenden Turken in Duitsland mobiliseren om hem in een referendum meer macht toe te kennen.

"Hoe meer we reageren, hoe meer we de tactiek van de Turkse regering en president volgen", zegt Martin Schäfer, een woordvoerder van Buitenlandse Zaken in Berlijn.

Meest gelezen