Noorwegen "gelukkigste land ter wereld", België op 17e plaats

Noorwegen is het land met de gelukkigste burgers ter wereld. België klimt weer één plaatsje op de geluksindex-ranglijst en wordt zeventiende. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Happiness Report.

In de vijfde editie van het "World Happiness Report" van de Verenigde Naties worden landen gerangschikt op basis van het geluk van hun burgers en hun subjectief welzijn.

Noorwegen komt daarbij voor het eerste jaar als gelukkigste land ter wereld uit de bus. Het neemt de koppositie over van Denemarken, dat nu naar de tweede plaats zakt. Daarna volgen IJsland, Zwitserland, Finland en Nederland. Canada is met een zevende plaats het eerste niet-Europese land in de lijst.

België stijgt net als vorig jaar weer één plaats op de ranking en wordt nu zeventiende, net achter Duitsland. We gaan wel nog nipt Luxemburg (18e) en het Verenigd Koninkrijk (19e) vooraf.

De inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek blijken dan weer het minst fortuinlijk. Ook Burundi, Tanzania, Syrië en Rwanda bengelen helemaal achteraan.

Wetenschappers hebben voor het rapport in totaal 155 landen onderzocht. Het onderzoek omvat onder andere de jaren die mensen gemiddeld in gezondheid leven, de vrijheid om levenskeuzes te maken en maatschappelijke dienstverlening. Ook vrijgevigheid, corruptie en het bbp (bruto binnenlands product) per hoofd van de bevolking tellen mee. In de studie werd gekeken naar de periode tussen 2014 en 2016.

Waarom zijn de Noren zo gelukkig?

Meest gelezen