Ook Abou Jahjah overweegt om een migrantenpartij op te richten

Na gewezen SP.A'er Ahmet Koç denkt ook Dyab Abou Jahjah eraan om een politieke partij op te richten die mikt op kiezers met een migratieachtergrond. Zowel Koç als Abou Jahjah vinden inspiratie bij de Nederlandse migrantenpartij DENK, die vorige week bij de verkiezingen uit het niets drie zetels behaalde. Maar terwijl Koç vooral in Limburg opportuniteiten ziet, kiest Abou Jahjah resoluut voor Brussel, zo vertelt hij vandaag in De Morgen.

Helemaal nieuw zijn zijn politieke ambities niet. Abou Jahjah trok in 2003 al eens naar de kiezer met RESIST, een kartel van zijn omstreden Arabisch-Europese Liga (AEL) met de PvdA. Maar de lijst haalde amper 10.000 stemmen. Nadat hij enkele jaren in Libanon had gewoond keerde Abou Jahjah in 2013 naar ons land terug. Hij werd voorzitter van Movement X, de burgerrechtenbeweging die strijdt tegen discriminatie.

In het kielzog van de Nederlandse partij DENK, opgericht door enkele ex-PvdA-leden van Turkse origine, wil Abou Jahjah nu in België een partij uit de grond stampen die zich richt op mensen met een migratieachtergrond.

Geen DENK-blauwdruk

Een letterlijke kopie of variant van het Nederlandse DENK is volgens Abou Jahjah wegens de kiesdrempel niet leefbaar op federaal of Vlaams niveau. "De drie zetels die DENK heeft binnengehaald, zou ze bij soortgelijk resultaat bij ons niet gekregen hebben. Haar 2,1 procent ligt ver onder de kiesdrempel van 5 procent", aldus Abou Jahjah in De Morgen.

Anders is het volgens hem in Brussel. "Daar heeft 1 op de 2 kiezers een migratieachtergrond" en is er dus volgens hem meer kans op slagen.

Namen wil hij nog niet kwijt. Wel dat hij met een aantal mensen aan het praten is en dat de partij "breder" moet zijn dan DENK. "De bedoeling is om tegen de Vlaamse, Europese en federale verkiezingen in 2019 met een sterk programma te komen. Waar we aan denken is een partij rond de Brusselse identiteit. Ze zal op die manier regionalistisch zijn, maar tegelijk ook emancipatorisch."

Podemos als voorbeeld

Meer nog dan aan DENK spiegelt Abou Jahjah zich aan de Spaanse radicaallinkse partij Podemos, een partij die vanuit het volk ontstaan is. Nogal wat Belgen met een migratieachtergrond storen zich aan de huidige linkse partijen, stelt hij.

Ze hebben volgens hem problemen met het flinkse discours van de SP.A, de tegenstand tegen het onverdoofd slachten van Groen en het cliëntelisme van de PS.

Ook Koç wil nieuwe politieke beweging oprichten

Afgelopen zaterdag kondigde het Limburgse provincieraadslid Ahmet Koç ook al aan dat hij samen met enkele gelijkgestemden in 2018 in enkele steden en in Limburg wil opkomen met een nieuwe partij.

Koç (foto), een aanhanger van de Turkse president Erdogan, werd vorig jaar wegens opruiende taal uit de SP.A gezet. Volgens hem is er nood aan een nieuwe politieke beweging die zich afzet tegen de sociale ongelijkheid en de onverdraagzaamheid. "De establishmentpartijen hebben daar geen antwoord op", klonk het zaterdag in een interview met De Morgen.

Koç wil wel met een nationale lijst naar de kiezer trekken. Hij maakt zich sterk dat ook politici van andere partijen zullen aansluiten. "Als de tijd rijp is, zullen we naar buiten komen. Het gaat om mensen met verschillende migratieachtergronden, maar er zitten ook autochtone Belgen bij."

“Eigen partij voor migranten leidt alleen maar tot versplintering”

Wat denken politici met allochtone achtergrond die al actief zijn in de traditionele partijen van de plannen van Koç en Abou Jahjah? "Terzake" vroeg het aan Sammy Maehdi (CD&V) en Mohammed Ridouani (SP.A).

Meest gelezen