Ophef over filmpje waarin kinderen racistische uitspraken herhalen

Er is enige commotie ontstaan over een filmpje dat de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) op Facebook heeft gezet. Daarin herhalen kinderen enkele racistische uitspraken van volwassenen, onder meer "Pas op voor die bruine apen, steek maar goed je geld weg", "Het is waarschijnlijk eh omdat al hun vrouwen zo lelijk zijn, dat ze er een broeka over trekken" en "Vuile spleetogen" passeren de revue. Het filmpje is intussen al ruim 460.000 keer bekeken.

Decruynaere deed de post voor Gentse Lente, een initiatief in teken van de Dag Tegen Racisme. "Vandaag wil ik een minuut stilstaan bij wat racisme met kinderen doet", schrijft ze onder de hashtag #geefme1minuut.

Het feit dat kinderen de uitspraken doen, schiet bij sommigen in het verkeerde keelgat. Ook Vlaams Belang overweegt om een klacht in te dienen. De partij zegt dat het verspreiden van zulke racistische uitspraken strafbaar is

Volgens pedagoog Pedro De Bruyckere kan het filmpje net de invloed van racisme op kinderen bespreekbaar maken. "Het is belangrijk dat als je zo'n filmpje ziet of hoort, dat dit besproken wordt in de klas of met de ouders. Dit filmpje is vooral een aanleiding voor een gesprek. Het helpt ons onthouden dat heel jonge kinderen al heel veel dingen oppikken uit hun omgeving en dat dit een impact kan hebben. Uit onderzoek blijkt dat kinderen al heel vroeg racisme voelen of herkennen."

De Facebookpost:

Hoe reageren kinderen op dit filmpje?

Meest gelezen