Parket vraagt dossier racistische Whatsapp-groep op

Het Antwerpse parket heeft het dossier over racistische commentaar op een WhatsApp-groep van de lokale politie opgevraagd bij de Dienst Intern Toezicht. Het parket was tot nu niet betrokken bij het onderzoek, maar wil nu nagaan of er mogelijk strafbare feiten gepleegd zijn.

Een twintigtal agenten van de Antwerpse lokale politie zouden in een WhatsApp-groep heel wat racistische opmerkingen gepost hebben. De gesprekken zouden gevoerd zijn door enkele werknemers van de dienst die instaat voor de bewaking en het transport van gevangenen.

Er loopt al een intern onderzoek bij de betrokken politiedienst. Het Antwerpse parket heeft nu het dossier opgevraagd bij de Dienst Intern Toezicht. "We zullen op basis daarvan oordelen of er sprake is van strafbare feiten", zegt parketwoordvoerder Philip Van Tongerloo. "Het is niet omdat bepaalde feiten moreel laakbaar zijn of deontologisch onverantwoord, dat wij als parket tussenbeide kunnen komen."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat via zijn woordvoerder weten dat hij niet inhoudelijk op de kwestie kan reageren, aangezien hij mogelijk nog als tuchtoverheid zal moeten optreden ten aanzien van de betrokkenen. Hij bevestigt enkel dat er een intern onderzoek loopt "in samenwerking met Justitie".

Meest gelezen