Productie bij Volvo Trucks in Oostakker hervat

Bij Volvo Trucks in Oostakker zijn de arbeiders sinds vanmorgen opnieuw aan het werk. De productie lag er vorige week vier dagen stil door een sociaal conflict over werkdruk, vakantieregeling en verouderd werkmateriaal. De werknemers verwierpen tot drie keer toe een sociaal akkoord.
Nicolas Maeterlinck

De arbeiders bij Volvo Trucks in Oostakker gingen vrijdagavond akkoord met een vierde voorstel, waarbij de directie besliste om de lijnsnelheid naar 90 procent terug te brengen tot alle maatregelen (uit de drie voorgaande voorstellen) geïmplementeerd zijn.

Die maatregelen gaan over werkdruk, verlofregeling en verouderd materiaal, en moeten ertoe leiden dat het werk terug werkbaar is in de truckfabriek, zeggen de vakbonden.

Het vakbondsfront zal de actie deze namiddag evalueren en zal ook de toepassing ervan de komende tijd nauw opvolgen. "Ik denk dat er kwalitatief het één en ander gebeurd is dat toch een zeer grote impact zal hebben op de toekomst", zegt Jo De Mey (ABVV Metaal). "De vraag is of dat via een staking moest, volgens mij niet, de directie moest oog hebben voor signalen op de werkvloer."

Nog volgens De Mey zal het bedrijf opnieuw werken aan de "Zweedse cultuur" van overleg. Hij hoopt dat de overlegorganen nu in ere zijn hersteld. "De overlegorganen werden vroeger uitgehold, nu krijgen vakbonden de kans om die volop in te vullen. Want alle afspraken moeten nu worden geïmplementeerd, zodat de mensen zeer duidelijk het vertrouwen terugkrijgen. En dan denk ik dat er weer veel mogelijk is."

Meest gelezen