PvdA samen met GroenLinks: "Tijd voor een hergroepering"

De PvdA, die een historische nederlaag leed bij de parlementsverkiezingen in Nederland, moet samengaan met GroenLinks, de partij die een grote sprong voorwaarts maakte. "Het is tijd voor een hergroepering op links", dat schrijft PvdA-kopstuk Ronald Plasterk althans in een opiniestuk in de krant. GroenLinks-voorzitter Jesse Klaver en PvdA-leider Lodewijk Asscher zien geen heil in het voorstel.
Ronald Plasterk

De sociaal-democratische PvdA leed een zware nederlaag bij de parlementsverkiezingen woensdag: met 29 zetels was het het grootste verlies ooit. Er is al veel Nederlandse inkt gevloeid over de kwestie. Kopstuk Ronald Plasterk, in de ontslagnemende regering minister van Binnenlandse Zaken, laat in een opiniestuk in De Volkskrant een ballonnetje op over hoe het nu verder moet: een samengaan van PvdA met GroenLinks van Jesse Klaver.

"De belangrijkste conclusie van de verkiezingen is dat links als geheel enorm heeft verloren, twintig zetels, en dat links compleet verdeeld is. Als je zo verloren hebt, moet je je beraden op waar het ooit allemaal om begonnen was", aldus Plasterk. Volgens hem liepen de PvdA-kiezers weg omdat links verdeeld is en de partijen elkààr bestreden in plaats van rechts.

Als de PvdA in de Tweede Kamer samengaat met GroenLinks, levert links met 23 zetels ineens de tweede partij van het land, redeneert Plasterk. "Idealiter zou ook de SP zich in dat linkse blok begeven." Hij ziet een brede partij als het Britse Labour of de Amerikaanse Democraten voor zich.

"Als er één moment is om dit proces in gang te zetten is het nu. In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het interesse en respect." Volgend jaar zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. "Idealiter zouden de partijen daar met gecombineerde lijsten moeten komen."

Geen enthousiasme

Plasterk vindt voorlopig maar weinig medestanders voor zijn plan. PvdA-leider Lodewijk Asscher laat op Twitter weten zelf geen heil te zien in het voorstel. "Samenwerking is belangrijk, maar de PvdA zal de PvdA-kiezers vanuit eigen kracht vertegenwoordigen", luidde het.

Ook GroenLinks-voorzitter Klaver zegt njet op een samengaan van de twee partijen. "Ik laat de discussie vooral bij de PvdA. Dat is beter voor iedereen", zei hij voor zijn gesprek met verkenner Edith Schippers.

Het is niet de eerste keer dat stemmen weerklinken voor een sterkere samenwerking op links in Nederland. PvdA-'er Diederik Samsom opperde vorig jaar het idee van een gemeenschappelijke fractie met GroenLinks, maar dat leidde tot niks.

Meest gelezen