Vera "The forces' sweetheart" Lynn viert 100e verjaardag

De Britse zangeres Vera Lynn viert vandaag haar 100e verjaardag. Lynn is vooral bekend van het lied "We'll meet again". Een carrièreoverzicht van "The forces' sweetheart".
Courtesy Everett Collection

Vera Margaret Welch wordt op 20 maart 1917 geboren. Vanaf haar 7e staat ze al op het podium. Ze debuteert in 1935 voor de radio. In 1940 krijgt ze haar eigen radioprogramma "Sincerely yours" . Ze geeft boodschappen door aan soldaten in het buitenland en zingt voor hen. Tijdens WO II gaat Lynn op tournee door Egypte en India, waar ze optreedt voor Britse soldaten. Ze krijgt al snel de bijnaam "The forces' sweetheart" (de lieveling van de troepen, nvdr).

Evergreen

In 1941 trouwt Lynn met muzikant Harry Lewis. Samen krijgen ze een dochter, Virginia Penelope Anne Lewis. In 1942 brengt ze haar bekendste nummer "We'll meet again" uit. Het lied met de bekende tekst "We'll meet again, don't know where, don't know when, but I know we'll meet again some sunny day" wordt immens populair. Haar andere hit uit die oorlogsperiode is "The white cliffs of Dover".

Met haar lied "Auf Wiedersehn sweetheart" wordt ze de eerste Britse zangeres die ook op nummer 1 staat in de Amerikaanse hitlijst. Ook in de jaren 50 en 60 blijft de zangeres succesvol, maar het overdonderende succes van "We'll meet again" evenaart ze niet meer.

(lees voort onder de video)

Prestigieuze titels

In 1975 krijgt Lynn de prestigieuze titel "Dame Commander of the Order of the British Empire". In 1976 richt ze The Vera Lynn Charity Breast Cancer Research Trust op. De zangeres heeft zelf borstkanker overwonnen.

In 1995 treedt Vera Lynn voor het laatst voor een groot publiek op tijdens de 50e verjaardag van de Victory in Europe Day, die het einde van WO II markeert. In 2009 bereikt ze op haar 92e als oudste nog levende artiest de nummer 1 van de Britse albumlijst met het album "We'll meet again: The very best of Vera Lynn". In dat jaar krijgt ze ook de Women of the Year's Lifetime Achievement Award.

Enkele dagen geleden heeft de zangeres nog een verzamelalbum "Vera Lynn 100" uitgebracht, met daarop zowel klassiekers als nooit eerder uitgebrachte nummers. Haar eeuwfeest wordt bovendien gevierd met een concert in het London Palladium.

Meest gelezen