Verenigd Koninkrijk start brexit-procedure volgende week op

Het Verenigd Koninkrijk gaat volgende week woensdag de uitstap uit de Europese Unie officieel opstarten. Het bewuste artikel 50 zal die dag worden ingeroepen, zo heeft een woordvoerder van premier Theresa May laten weten. De Europese Commissie is naar eigen zeggen klaar om de onderhandelingen op te starten.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Exact een week geleden ging na het Britse Hogerhuis ook het Lagerhuis akkoord met de opstart van de procedure. Daarmee was het laatste obstakel in het dossier van de brexit van de baan en kon de Britse regering de uitstap uit de Europese Unie - waar de Britten met een kleine meerderheid in juni vorig jaar voor hadden gestemd - ook effectief worden opgestart.

Dat het niet lang meer zou duren, was al duidelijk, maar vandaag kwam er ook een definitieve datum: woensdag 29 maart zal de Britse regering artikel 50 inroepen, zo laat een woordvoerder weten. Door dat artikel in te roepen, geeft het land in kwestie aan de Europese Unie te willen verlaten. De permanente vertegenwoordiging van het Verenigd Koninkrijk in Brussel zou de EU vandaag op de hoogte hebben gesteld van de beslissing.

Eens het artikel is ingeroepen, volgt er een - wellicht zware - onderhandelingsperiode tussen de Britten enerzijds en de Europese Unie anderzijds, die op twee jaar tijd moet worden afgerond. De Europese Commissie laat alvast weten klaar te zijn voor die onderhandelingen. "We wachten op de aankondiging."

"Een ei uit een omelet halen"

"Zoals bij elke echtscheiding moet er eerst over het geld gesproken worden", zegt correspondente Lia van Bekhoven. "Er zal eerst bekeken worden wat de Britten de EU nog schuldig zijn en pas dan zal er over de toekomst worden gepraat. Nog bovenaan het lijstje van onderwerpen staan de rechten van de Europeanen in het Verenigd Koninkrijk en van de Britten in andere Europese landen. May heeft beloofd om dat zo snel mogelijk aan te snijden, maar dat is volgens sommigen al te laat."

De reacties in Groot-Brittannië op het nieuws zijn ook behoorlijk verdeeld. "Voor een aantal Britten kunnen de onderhandelingen - negen maanden na het referendum - niet snel genoeg starten. Maar heel wat anderen zijn behoorlijk bang voor een brexit, zeker voor een harde brexit, waar May op aanstuurt. Dat is wellicht ook de reden waarom de premier het land gaat doorreizen. Zij wil duidelijk maken dat ze gaat voor een brexit die voor iedereen werkt, ook voor zij die bij de EU willen blijven."

"De kans dat dit fout loopt, is vrij groot", concludeert de correspondente. "Het is al zo moeilijk om een handelsakkoord te sluiten met de Europese Unie, kijk maar naar Canada. De Britten hebben daarbovenop ook nog een verleden met de EU. Er zijn duizenden regeltjes en akkoorden afgesloten de afgelopen jaren. Die moeten nu op twee jaar tijd worden losgetrokken. Iemand zei onlangs dat het is zoals een ei uit een omelet halen. Dit wordt behoorlijk moeilijk."

Meest gelezen