VS verbiedt elektronische apparaten op vluchten uit Midden-Oosten

De Verenigde Staten zouden een tijdelijk verbod op elektronische apparaten hebben ingesteld op passagiersvluchten vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het zou gaan om computers en mobiele telefoons. Een bron spreekt over een mogelijke terreurdreiging.

Het verbod is openbaar gemaakt door Royal Jordanian Airlines en door het officiële persagentschap in Saudi-Arabië en is bevestigd door bronnen binnen de Amerikaanse regering en veiligheidsdiensten aan de persbureau's Reuters en AP.

Het zou gelden om vluchten uit twaalf tot dertien landen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika naar de VS. Die landen worden wel niet met name genoemd, behalve dan Jordanië en Saudi-Arabië. De maatregel zou in het geheim door de VS gemeld zijn aan de betrokken maatschappijen.

Volgens Royal Jordanian gaat de ban morgen dinsdag in op vluchten naar New York, Chicago, Detroit en Montreal in Canada. Passagiers op vluchten naar de VS zouden enkel nog mobiele telefoons en medische apparatuur bij zich mogen hebben in de cabine.

Andere elektronische apparaten zoals laptopcomputers, tablets, spelcomputers en camera's zouden in een speciale verpakking in de bagagegruimte moeten vervoerd worden. De passagiers kunnen er dus tijdens de vlucht geen gebruik van maken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Terreurdreiging naar aanleiding van top tegen IS?

Aanleiding voor de maatregel en de geheimhouding errond zouden plannen zijn voor een mogelijke terreuraanslag op vluchten naar de Verenigde Staten.

Mogelijk is er een verband met de top die woensdag in Washington plaatsvindt van landen die betrokken zijn bij de door Amerika geleide campagne tegen de terreurgroep IS in Irak en Syrië. Een groot aantal Arabische diplomaten worden op die top verwacht.

Hoe lang de maatregel van kracht blijft, is nog niet duidelijk. Er lijkt vooralsnog geen verband met het inreisverbod dat de regering van president Donald Trump heeft opgelegd aan zes moslimlanden.

Meest gelezen