Ze heeft rood haar, groene ogen, een roze jurk en ... autisme

De Amerikaanse versie van het kinderprogramma van "Sesamstraat" introduceert een nieuw figuurtje mét autisme, Julia genaamd. Over het nieuwe vriendje van Elmo en Pino is goed nagedacht: de makers hebben gepraat met organisaties, opvoeders en ouders die te maken hebben met kinderen met een of andere vorm van autisme. Zoals heel wat kinderen met autisme blijkt Julia gevoelig te zijn aan lawaai, bijvoorbeeld aan het geluid van een sirene.

Ze heeft rood haar, groene ogen, een roze jurk en ja... autisme: Julia, de nieuwe pop van "Sesame Street". Ze werd gisteren geïntroduceerd tijdens het actualiteitenprogramma "60 minutes" op de Amerikaanse publieke omroep PBS.

Stacey Gordon vertolkt de stem van Julia en is alvast in de wolken met de positieve invloed die het figuurtje kan hebben. Gordon heeft namelijk zelf een zoontje met autisme. "Had Julia maar bestaan toen mijn kind de "Sesamstraat"-leeftijd had. Ik dacht dat het nooit zou gebeuren", reageert ze.

In de reeks stelt Big Bird (Pino) zich voor aan Julia, maar ze reageert niet meteen. Ze is druk bezig met schilderen. Elmo moet aan Big Bird uitleggen dat Julia een beetje stil is en ze altijd moet wennen aan nieuwe vriendjes. Julia blijkt ook gevoelig te zijn aan lawaai en begint dan te zwaaien met haar arm. Wanneer bijvoorbeeld een sirene afgaat, krijgt ze het moeilijk. 

Meest gelezen