Zuhal Demir wil problemen in Turkije daar houden

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir is beducht voor het overslaan van problemen in Turkije naar ons land. Zij wil racisme in al zijn vormen bestrijden, dus niet enkel hier, maar ook etnische spanningen tussen Turken en Koerden. Demir krijgt er in de staatsgetrouwe media in Turkije hevig van langs en is al een keer met de dood bedreigd.

In "Van Gils en Gasten" vanavond reageerde Zuhal Demir (N-VA) op de manier waarop ze al een tijd in de Turkse pers wordt aangepakt. Demir wordt er voorgesteld als iemand die tegen hoofddoeken is en wordt vooral verweten dat ze het terrorisme en de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging PKK steunt.

Premier Charles Michel (MR) heeft die artikels en koppen in de Turkse kranten vandaag "opruiend en kwetsend" genoemd en heeft kritiek geuit op de campagnestrategie van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. België is niet te spreken over de Turkse kritiek op een lid van de Belgische regering.

Die kritiek is niet nieuw, merkte staatssecretaris Zuhal Demir vanavond op. Zij is van Koerdische afkomst en dat verklaart de Turkse hetze tegen haar. Probleem is dat die campagne tot hier doorspijpelt en Demir al maandenlang haatmails en bedreigingen van mensen in ons land krijgt. In één geval is daar al iemand veroordeeld wegens doodsbedreigingen.

De problemen in Turkije moeten in Turkije blijven, zegt Demir, die hier naar manieren wil zoeken om beter te kunnen samenleven. Racisme is voor haar dan ook meer dan enkel blanke Belgen die mensen van vreemde afkomst beledigen of discrimineren.

"Alle vormen van racisme bestrijden"

Als staatssecretaris wil Zuhal Demir naar eigen zeggen alle vormen van racisme bestrijden en dus ook het omgekeerde racisme. Dat slaat dus op bijvoorbeeld een Vlaamse vrouw in korte rok die door migranten wordt lastiggevallen of beledigd.

Demir vindt dan weer de campagne tegen racisme van de groene schepen in Gent Elke Decruyenaere "eenzijdig en choquerend". Die campagne gaat volledig aan het doel voorbij door kinderen racistische dingen te laten zeggen. Het gevaar bestaat dat die kinderen dat ook echt gaan geloven, zegt de staatssecretaris.

De racistische opmerkingen op een chatgroep van Antwerpse politieagenten vindt Demir dan ook weer onaanvaardbaar. Zij gaat er wel van uit dat het gaat om praat van een minderheid van de agenten. Hoe dan ook moeten de rotte appels eruit, maar een intern onderzoek zal dat moeten uitwijzen, zegt Demir.

Ten slotte vindt Demir het geen goed idee om de start van het schooljaar uit te stellen omdat het dan het islamitische Offerfeest is. In haar tijd op school was dat geen probleem en nu plots wel. De scholen moeten dat zelf beslissen, vindt Demir, maar zij geeft er de voorkeur aan dat ouders hun kinderen op 1 september gewoon naar school sturen.

Herbekijk het volledige interview met Zuhal Demir in "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen