Zwaardere straf voor twee mannen voor homofoob geweld

Op het proces in beroep rond de gewelddadige dood van een kasteelconciërge uit Itterbeek, hebben twee beklaagden een zwaardere straf gekregen. De twee werden in eerste aanleg veroordeeld tot 14 jaar cel, maar in beroep kregen ze de maximumstraf van 15 jaar. De conciërge stierf in juli 2015 nadat hij door drie twintigers uit Galmaarden en Ninove zwaar werd toegetakeld wegens zijn geaardheid.

In de nacht van 21 op 22 juli 2015 was de conciërge met de jongeren aan de praat geraakt via de TMF-chatpagina en had hij seksuele avances gemaakt. Toen de jongeren, twee broers uit Galmaarden en een Franse vriend uit Ninove, doorhadden dat ze met een homofiele man aan het chatten waren, besloten ze om hem een lesje te leren.

Ze trokken naar de conciërgewoning aan het kasteeltje langs de Ninoofsesteenweg in Itterbeek en sloegen de man meteen neer toen hij de deur opende. Het trio doorzocht de hele woning en ging aan de haal met een jachtgeweer en een geldsom van 120 euro. De conciërge kreeg tijdens de diefstal verschillende zware slagen toegediend en werd zwaargewond achtergelaten onderaan de trap.

De conciërge werd enkele dagen later aangetroffen door een collega die ongerust was geworden en de man werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Een week later overleed hij aan de gevolgen van zijn verwondingen. Midden augustus werden drie verdachten opgepakt. Ze werden in eerste aanleg veroordeeld voor diefstal met geweld en voor opzettelijke slagen met de verzwarende omstandigheid dat de feiten ingegeven waren door de seksuele geaardheid van het slachtoffer.

Een van de broers kreeg de maximumstraf van 15 jaar cel, de twee anderen werden veroordeeld tot 14 jaar. Die laatste twee tekenden beroep aan, maar kregen vandaag een zwaardere straf opgelegd. De drie daders hebben nu elk de maximumstraf van 15 jaar gekregen voor de gewelddadige dood van de conciërge.

Meest gelezen