Zwitserse bank UBS voor de Franse rechter wegens belastingfraude

De Zwitserse grootbank UBS zal zich in Frankrijk moeten verantwoorden voor het helpen van vermogende klanten om de Franse fiscus te misleiden. UBS weigert een regeling van twee miljard euro te betalen en het komt dus tot een proces. Het onderzoek sleept al aan sinds 2011.

Naast UBS staan ook het filiaal UBS France en enkele voormalige toplui van de bank terecht. Volgens de onderzoekers van Financiën gaat het om het witwassen van geld en het opzetten van systemen waarbij vermogende Fransen de fiscus in eigen land konden bedriegen door hun geld anoniem via Zwitserland weg te sluizen.

Nu waren er weliswaar gesprekken aan de gang tussen UBS en de Franse fiscus om tot een minnelijke schikking van twee miljard euro te komen, maar die zijn afgesprongen. Het komt dus tot een rechtszaak die mogelijk in mei al zou beginnen.

Het onderzoek begon in 2011 en slaat op 38.000 Franse klanten die in totaal twaalf miljard euro voor de fiscus verborgen zouden hebben. De Franse onderzoekers kregen onder meer de medewerking van hun collega's uit Duitsland.

Eerder had UBS in de Verenigde Staten al eens een forse schikking moeten betalen om te ontsnappen aan vervolging wegens gelijkaardige feiten. UBS is de grootste Zwitserse bank en een "grootmacht" inzake het beheer van grote vermogens. In de VS lopen overigens nog enkele andere zaken tegen de bank.

Meest gelezen