14.000 zorgbehoevenden moeten wachten op uitkering

14.000 zorgbehoevenden hebben vorig jaar een tijdlang geen uitkering gekregen omdat ze ooit hun bijdrage aan de Vlaamse Zorgkas niet of te laat hadden betaald.
Cedric Hatto

4,5 miljoen Vlamingen ouder dan 26 jaar moeten elk jaar 50 of 25 euro betalen aan de Zorgkas voor de Vlaamse sociale bescherming, vroeger bekend als de zorgverzekering. Wie ziek wordt, heeft dan recht op een uitkering.

Maar de bijdrage één keer te laat betalen betekent meteen een sanctie. Heeft wie niet of niet tijdig betaalde op een bepaald moment recht op de tegemoetkoming, dan moet hij of zij vier maanden wachten op de uitbetaling. 

Van alle mensen die vorig jaar een zorgverzekering kregen, kregen 14.000 te maken met een opschorting. Vandaag wachten nog ongeveer 3.500 mensen op een uitbetaling die pas na een termijn van vier maanden kan worden uitgevoerd.

Meest gelezen