"Fillon kreeg 50.000 dollar om afspraak te regelen met president Poetin"

Het lijkt niet op te houden voor de geplaagde Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon. Hij zou 50.000 dollar hebben opgestreken om te bemiddelen tussen een Libanese miljardair, de CEO van Total Patrick Pouyanné en de Russische president Vladimir Poetin. Dat onthult het Franse tijdschrift Le Canard Enchainé in zijn editie van 22 maart.
Zakenman Makhzoumi, presidentskandidaat Fillon en president Poetin in 2015

Le Canard Enchaîné pakt morgen opnieuw uit met een verhaal rond de geplaagde presidentskandidaat François Fillon nadat het tijdschrift eerder al verhalen naar buiten gebracht heeft rond de mogelijke fictieve tewerkstelling van Fillons vrouw en kinderen, de riante ontslagvergoedingen voor zijn vrouw en een niet aangegeven lening van 50.000 euro. Is er na het debat van gisteren, waar Fillon al bij al niet slecht uitkwam, opnieuw een schandaal in de maak? 

Libanese zakenman, nummer één van Total en Russische president

Tijdens een reis naar Libanon in 2014 zou Fillon de Libanese zakenman Fouad Makhzoumi, kopstuk van Future Pipe Industries, een bedrijf dat pijpleidingen bouwt, toevertrouwd hebben dat hij hem in contact kon brengen met de nummer één van het Franse oliebedrijf Total en met de Russische president.

En zo geschiedde. Tijdens het World Economic Forum in juni 2015 zou er inderdaad een ontmoeting hebben plaatsgevonden. Voor die bemiddeling zou 2F Conseil, Fillons adviesbureau, een factuur van 50.000 dollar uitgeschreven hebben aan Future Pipe Industries. Fillon richtte 2F Conseil op in 2012, nadat zijn premierschap afgelopen was. Op het moment dat hij in 2016 kandidaat werd voor de Franse presidentsverkiezingen, stopte hij met zijn bedrijf.

Zowel met Poetin als met Pouyanné onderhoudt de Franse presidentskandidaat een goede relatie. Tussen 1995 en 1996 was hij kabinetsdirecteur van Fillon. In november vertelde Poetin nog dat hij een "erg goede persoonlijke relatie" had met Fillon en dat hij de Frans-Russische banden helemaal wilde herstellen. Fillon op zijn beurt noemde Rusland tijdens zijn campagne al regelmatig "een grote natie". 

Woordvoerder Poetin: "Opnieuw fake"

Tijdens het World Economic Forum werden Fillon, Poetin en Makhzoumi samen gefotografeerd. Toch ontkent Dmitri Peskov, de woordvoerder van de Russische president, dat Fillon een rol speelde in de organisatie van de ontmoeting. "Opnieuw fake" laat hij volgens Bloomberg in een bericht weten.

Een woordvoerder van Total reageerde op zijn beurt dat het mogelijk is dat Pouyanné Makhzoumi ontmoet heeft in op het economisch forum in Sint-Petersburg, waar "hij normaal tientallen mensen ontmoet". Zowel Fillon als Makhzoumi hebben nog niet gereageerd op de nieuwe onthullingen.

"Zware fraude en schriftvervalsing"

Het dagblad Le Monde pakt dan weer uit met het nieuws dat het gerechtelijk onderzoek over de fictieve tewerkstelling van familieleden door Fillon is uitgebreid naar een onderzoek naar "zware fraude" en "schriftvervalsing en gebruik van valse stukken". De aanleiding is een nieuwe huiszoeking in het Franse parlement die nieuwe documenten zou hebben opgeleverd. Documenten waarin Penelope Fillon a posteriori aangifte gedaan zou hebben van "verrichte prestaties".

Meest gelezen