"Heb ik geluk gehad? Ik probeer altijd positief te blijven"

Het blijft een droom voor vele wereldreizigers, maar er zijn slechts enkelen die er ook in slagen: alle landen van de wereld een bezoekje brengen. Johnny Ward kan zich nu tot dat selecte groepje rekenen. Tien jaar deed hij erover en hij nam zich steeds voor om 2 weken in elk land te blijven. Niet dat het altijd een pretje was, zo vertelde hij op de Britse nieuwswebsite The Independent.

De 33-jarige Ier, geboren in Galway, werd immers 2 keer gearresteerd, heeft in 20 landen een ziekenhuis van de binnenkant gezien en heeft overheidsmedewerkers meermaals moeten omkopen. Om nog te zwijgen van geweerschoten en ontploffende bommen die hij te horen kreeg. Maar uiteindelijk slaagde hij erin alle 197 landen van de wereld te bezoeken.

"Ik voel me zo gelukkig dat het mij gelukt is. Ik denk dat er tot hiertoe hooguit een 100-tal mensen zijn die erin geslaagd zijn alle landen te bezoeken."

"Ik heb geen schrik om risico’s te nemen. Waardoor ik bijvoorbeeld een enkel in Zuid-Korea gebroken heb, en een been in Thailand. Ook heb ik in Angola een man zien neergeschoten worden, al was ik daar hooguit 20 minuten. Dat was afschuwelijk. In Somalië hoorde ik de bommen in de verte en in Guinee kreeg ik te maken met een invasie van kakkerlakken."

"De 2 laatste landen die ik bezocht, waren Saoedie-Arabië en Jemen. Ik denk dat ik ongeveer 1.000 dollar betaald heb om het papierwerk voor het eerste land in orde te krijgen. In Jemen heerst er dan weer een burgeroorlog. Ik heb 5 keer geprobeerd om in dat land te geraken, maar dat lukte me niet. Uiteindelijk ben ik er dan, na het omkopen van plaatselijke ambtenaren en via een zeeschip dat cement vervoerde, toch geraakt. Negen maanden ben ik daarmee bezig geweest."

"Bij de grensovergang van Liberia naar Ivoorkust, dat door het ebolavirus de grenzen gesloten had, werd ik tot 2 maal toe gearresteerd. Maar toen ik uitgelegd had wat mijn bedoelingen waren, namelijk alle landen van de wereld bezoeken, heeft men me toch laten verder reizen."

"Heb ik geluk gehad? Ik probeer altijd een positieve draai aan hetgeen me overkomt te geven. Bovendien, als je iets meemaakt kan je ook iets vertellen." Wat dan weer nuttig is voor zijn reisblog, waardoor Ward zijn reis kon financieren: "Financieel moet ik me geen zorgen maken. Ik kan makkelijk een half jaar rondtrekken en intussen wat werk zoeken in de plaatsen die ik bezoek."

"Ik heb geleerd dat mensen uiteindelijk overal gelijk zijn, welk geloof of overtuiging je ook hebt. Wat die landen betreft die Trump op zijn reisverbod-lijst heeft staan? Daar word ik kregelig van. Het Midden-Oosten is zo’n prachtige plek. En de mensen zijn er zo vriendelijk."

"Met mijn familie en vrienden heb ik altijd proberen contact te houden. Of het nu in Groot-Brittannië was, of in Thailand waar mijn vriendin woont. Ieder jaar probeerde ik toch een paar maanden bij hen te zijn."

Meest gelezen