"Macron was grote favoriet en heeft zich staande gehouden"

Volgens VRT-journalist en Frankrijk-kenner Rony Van Gastel heeft het grote presidentieel debat van gisteravond geen echte winnaar opgeleverd. Hij heeft het meer dan 3 uur durende debat gevolgd, maar was niet echt onder de indruk. "New kid on the block" Emmanuel Macron was vooraf beschouwd als de grote favoriet.

Het decor van  het grote debat op TF1 was een soort boksring. "Maar er werden helemaal geen klappen uitgedeeld", stelt Rony Van Gastel vast. "Iedereen mocht gewoon zijn zegje doen. Er werd niet onderbroken en aanvankelijk gebeurde er weinig of niets, maar dat veranderde naarmate de tijd verstreek."

"Ik vind niet dat er een echte winnaar was", aldus Van Gastel in "De ochtend" op Radio 1. "Er waren mensen die veel te verliezen hadden. Emmanuel Macron is het debat in gegaan als de grote favoriet en had veel te verliezen." De rijzende ster aan het Franse politieke firmament heeft het volgens hem niet slecht gedaan. "De man heeft zich staan de gehouden, maar heeft geen grote indruk nagelaten." Maar Macron tot winnaar van het debat bombarderen vindt Van Gastel wat overdreven.

Marine Le Pen wordt getipt als de andere grote favoriet. "Marine Le Pen wilde wat presidentieel zijn, en niet haar vurige zelve." Maar volgens Van Gastel heeft ze dat niet kunnen volhouden.

"Wie er globaal genomen misschien het beste uit kwam, was de extreem-linkse Mélenchon." Jean-Luc Mélenchon had volgens Van Gastel niets te verliezen en kon helemaal zichzelf zijn. Benoît Hamon, de kandidaat van de PS, kwam er volgens Rony Van Gastel wat bleekjes uit.

Ten slotte is er nog François Fillon, de veelgeplaagde kandidaat van het rechtse "Les Républicains". Veel waarnemers verwachtten dat hij zou worden aangepakt over zijn dure kostuums en Penelope-gate. "Niks daarvan", zegt Van Gastel. "Op een bepaald moment ging het over de moraliteit in de politiek. Hij zei zo goed als niets, en eigenlijk had hij daarover niet echt veel te zeggen. Je had kunnen verwachten dat de anderen hem zouden aanvallen, maar dat gebeurde helemaal niet." Fillon kwam volgens Van Gastel professoraal en presidentieel over. "Hij deed dat niet slecht, maar of dat genoeg zal zijn om zijn achterstand in te halen, valt te betwijfelen." 

Meest gelezen