"Morgen zal een zonnige dag zijn, een dag om een nieuwe toekomst te beginnen"

De Indiase stewardess Nidhi Chaphekar is een jaar na de aanslag op Brussels Airport in ons land om de terreuraanval van 22 maart 2016 te herdenken. "Het zal een zonnige dag zijn, een dag om een nieuwe toekomst te beginnen", zegt de vrouw die te zien is op de meest iconische foto die die dag werd genomen.

Nidhi Chaphekar is stewardess en op 22 maart 2016 maakt ze zich op voor een nieuwe vlucht. Plots slaat het noodlot toe. Een van de zelfmoordterroristen laat in de vertrekhal van Brussels Airport een eerste bom ontploffen, 9 seconden later volgt een tweede.

Het is die tweede bom die Chaphekar de lucht inslingert. Ze raakt zwaargewond en vraagt hulp aan een militair. Hij helpt haar op een bankje, naast een ander slachtoffer. Op dat moment wordt de meest iconische foto van die dag genomen. Met een holle blik staart ze voor zich uit.

"Ik heb niet geweend, ik heb niet geschreeuwd"

Op de foto valt het niet meteen op, maar haar lichaam heeft enorme schade opgelopen. Verschillende botten zijn verbrijzeld of gebroken, grote delen van haar lichaam en gezicht zijn verbrand.

Ze bloedt vooral hevig uit haar been. Ze probeert het bloeden te stelpen. Ze wil dat doen door haar ene been over het andere te leggen, maar haar lichaam is in shock en ze slaagt er niet in. Ze raakt niet in paniek, maar ze wil wel zo snel mogelijk naar een ziekenhuis.

Een lichaam vol metaal

Een ambulance brengt haar naar het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk. Daar wordt ze een eerste keer geopereerd. Tijdens die eerste dag in het ziekenhuis verwijdert de chirurg 47 stukken metaal uit haar lichaam. De restanten van de spijkerbom die de terroristen gebruikten.

Na een tijdje wordt ze overgeplaatst naar een ziekenhuis in Charleroi. Ook daar worden nog verschillende stukken metaal verwijderd. Vandaag, een jaar na de feiten, zit er nog altijd een stukje metaal in haar voet. Die operatie volgt later dit jaar nog in India, haar thuisland.

Chaphekar is enorm dankbaar voor de hulp die ze in ons land gekregen heeft. Toen ze gisteren de dokters en verpleegkundigen ging bedanken, barstten heel wat mensen in tranen uit.

Een nieuwe dag

Morgen zal ze aanwezig zijn bij de herdenkingen van de aanslagen van 22 maart. Zelf ziet ze het als een reünie. Een kans om samen 1 te worden en om samen hoop te koesteren naar de toekomst. "Het zal een zonnige dag zijn, een dag om een nieuwe toekomst te beginnen".

Meest gelezen