Amandelnoten worden wellicht duurder door hevige regen

Slecht nieuws voor wie graag amandelnootjes eet: er dreigt een minder goede oogst in de Verenigde Staten en die produceren meer dan de helft van al die noten ter wereld. De kwaliteit zal deze oogst minder zijn en de prijs van dat toch al niet goedkope product zal wellicht nog stijgen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.

De voorbije winter is er heel veel regen gevallen in grote delen van Californië. Volgens The Wall Street Journal ging het om de grootste neerslag sinds het optekenen van die gegevens in die Amerikaanse staat in 1895.

Daardoor konden de bijen niet veel uitvliegen tijdens de erg beperkte tijd dat amandelbomen bloeien en dus is er minder bestuiving van de altijd wel prachtige bloemen. Logisch gevolg: de boeren verwachten dan ook een mindere oogst en kwaliteitsverlies van de betere kwaliteiten die 40% van de Californische oogst leveren en ook het grootste deel van het inkomen van de kwekers daar.

Dat is ver van uw bed, maar de Verenigde Staten produceren wel 68% van  de jaarlijkse geoogste hoeveelheid van 334.000 ton amandelnoten. Het grootste deel van die noten wordt in Californië gekweekt.

Een andere grote producent is Spanje, maar omdat Spanjaarden zelf veel van die noten eten, wordt er niet zoveel uitgevoerd. Soms worden er zelfs amandelen ingevoerd. Andere producenten zijn Italië, Tunesië, Griekenland, Turkije en Iran, maar die hoeveelheden zijn veel kleiner. 

Meest gelezen