De Ruyver: "Mengvorm lokale politie en veiligheidskorps heeft vanaf begin problemen gegenereerd"

In de zaak rond de racistische WhatsApp-berichten van een aantal Antwerpse agenten en leden van het veiligheidskorps, benadrukt Brice De Ruyver, professor criminologie aan UGent dat er best ook naar de leidinggevenden gekeken wordt. "Als er niet adequaat gereageerd werd, en er normvervaging is, kijk je toch best ook even naar boven en niet alleen naar diegenen die in de fout gegaan zijn", vertelt hij in "Terzake"

Gisteren raakte bekend dat zes Antwerpse politieagenten en twaalf leden van het veiligheidskorps, die samen instaan voor de bewaking en het transport van gevangenen, betrokken zijn bij een WhatsApp-groep die bulkt van de racistische berichten. De korpsleiding zou al een tijdje op de hoogte zijn, maar omdat de feiten zich bij twee verschillende diensten afspelen, is het een complex en tijdrovend onderzoek. Het dossier wil nu ook nagaan of er strafbare feiten gepleegd zijn. Professor criminologie aan de UGent Brice De Ruyver laat in "Terzake" zijn licht schijnen over de zaak.

Zelf staat Brice De Ruyver niet echt te kijken van het voorval. "Ik sta nooit te kijken van het feit dat er op meer dan 2.000 mensen een aantal zijn die zaken doen die niet horen en dat je geconfronteerd wordt met normvervaging en misschien zelfs misdrijven. Het is bijna onvermijdelijk dat je dat tegenkomt. Waar het over gaat, is dat je lessen trekt en diegene aanspreekt die aangesproken moeten worden."

"Een mengvorm die vanaf het begin problemen gegenereerd heeft"

Of de leidinggevenden hun verantwoordelijkheid genomen hebben, zal het onderzoek uitwijzen. "Maar als je in tucht komt, wordt het totale plaatje bekeken. Dus ook: wat heeft de hiërarchie gedaan? Vanaf welk moment wisten ze ervan? Hoe hebben ze gereageerd?"

Volgens De Ruyver liggen verschillende factoren aan de grondslag van de situatie. "Je hebt te maken met een combinatie van mensen van het veiligheidskorps, die onder de FOD Justitie vallen en met de lokale politie." Samen staan die twee diensten in voor het toezicht in hoven en rechtbanken en de niet-risicotransporten van gedetineerden.

"We hebben een mengvorm die vanaf het begin problemen gegenereerd heeft. Mensen van het veiligheidskorps zouden maar wat graag het statuut hebben van de politieambtenaren." Dat mag uiteraard geen excuus zijn voor wat er gebeurd is, benadrukt De Ruyver nog. 

"Bij normvervaging kijk je toch best ook even naar boven"

Beide diensten doen immers hetzelfde werk, maar onder een ander statuut, zegt De Ruyver. "Dat creëert altijd spanning." Hij maakt de vergelijking met de politie vóór de politiehervorming. De Ruyver stelt dan ook de vraag of die taken wel door de politie moeten worden uitgevoerd. "Dat zou best allemaal gedaan worden door het veiligheidskorps, dat dan wel uitgebreid moet worden."

"Bovendien is het geen attractief werk. Het is saai en staat laag aangeschreven in het kader van politiewerk. Bijgevolg zijn er weinig gegadigden en vaak zijn het ook personen waar men niet veel anders mee kan dan ze daar naartoe sturen." Een structureel probleem noemt De Ruyver het.

"Als je dan nog eens personen hebt die - door een ongezonde groepsdynamiek - terreur gaan zaaien door pesterijen en dergelijke én daar dan niet adequaat op gereageerd wordt, kan je zulke situaties krijgen. Het onderzoek zal uitwijzen of er adequaat op gereageerd is of niet. Als dat niet het geval is, en er normvervaging is, kijk je toch best ook even naar boven en niet alleen naar diegenen die in de fout gegaan zijn."

Bekijk hier het hele "Terzake"-interview

Meest gelezen