Demir: "Ik beschouw Zuhal de moeial als een geuzennaam"

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) erkent dat ze zich moeit met het beleid van haar collega's in de federale regering, voor zover het gaat over het aspect discriminatie. Zo vindt ze het niet meer dan normaal dat ze haar zegje heeft over het wetsvoorstel van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over zogenoemde mysterycalls, en dat vóór de sociale partners zich erover uitspreken.

Zuhal Demir is nu zowat een maand staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding en dat is niet onopgemerkt verlopen. "Ik hoor hier en daar dat ze mij Zuhal de moeial noemen. Ik vind dat eigenlijk niet slecht", zegt Demir in een livegesprek met Xavier Taveirne op Facebook vanuit haar kantoor. Ze beschouwt "Zuhal de moeial" dan ook als een soort geuzennaam.

(lees verder onder het videofragment)

Demir wil duidelijk haar zegje hebben als haar collega's in de federale regering iets beslissen dat ook invloed heeft op haar eigen beleidsdomeinen. Meteen volgt een duidelijke boodschap aan het adres van minister van Werk Kris Peeters (CD&V), die vanmorgen in "Hautekiet" op Radio 1 aankondigde dat hij een wetsvoorstel klaar heeft in verband met zogenoemde mysterycalls.

"Ik heb zelf als bevoegde staatssecretaris van Gelijke Kansen nog geen teksten gezien en ik hoop dat ik ze snel zal kunnen bekijken", zegt Demir. "Het is evident dat de bevoegde staatssecretaris haar inbreng heeft vóór de sociale partners.

(lees verder onder het videofragment)

Discriminatie breder zien

Voor wat betreft haar eigen beleid herhaalt Demir dat ze de strijd tegen discriminatie breder ziet dan de strijd tegen racisme. Zo noemt ze leeftijdsdiscriminatie momenteel de grootste vorm van discriminatie. Ook personen met een handicap worden volgens haar nog te stiefmoederlijk behandeld.

De aanpak van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia vindt ze "eenzijdig", maar ze gaat volgende week wel met Unia aan tafel zitten.

Erdogan zet Turken hier tegen elkaar op

Zuhal Demir kwam ook nog eens terug op de storm van kritiek op haar in de Turkse pers. "Dat komt hard binnen. Je bent bekommerd om je eigen veiligheid omdat je in een bepaald scenario terechtkomt."

Hoewel ze zich naar eigen zeggen niet laat intimideren, erkent Demir dat ze de heisa gevaarlijk vindt, "omdat men mensen binnen de Turkse gemeenschap hier tegen elkaar opzet".

Herbekijk de Facebook Live met Zuhal Demir

Meest gelezen