Dit is het meest uitdagende dat ik ooit gedaan heb

Vanavond start op Canvas onze vierdelige reeks "IS in het vizier". In het zwarte gat van IS duiken: dat was de opdracht die we onszelf hadden gegeven, iets wat per definitie onmogelijk is. We wilden naar een plek waar je eigenlijk niet naartoe kan.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

Rudi Vranckx is journalist bij VRT Nieuws, gespecialiseerd in conflictjournalistiek. Vanaf vanavond start zijn nieuwe vierdelige reeks "IS in het vizier".

We hadden een mission impossible, maar we hebben die toch waargemaakt. Dat hebben we gedaan op twee manieren: door fysiek zo dicht mogelijk bij het zwarte gat te komen, aan de frontlinies van de oorlog tegen IS, maar ook door in de hoofden te kruipen van de mensen die IS hebben meegemaakt.

De vluchtelingen, maar bovenal de deserteurs, zij die zelf de duisternis in zich meedragen.

Zelfs met mijn jarenlange ervaring hadden we nooit kunnen bevroeden wat we zouden tegenkomen op onze reis. De werkelijkheid oversteeg de fictie.

Je kan het zo intens, zo waanzinnig niet bedenken.

En toch hebben we dat moeten zien te vatten. Dus hebben we alle technieken en middelen meegenomen in onze documentaire: niet alleen in wat we tonen, maar ook hóé we het tonen.

Gebruikt IS drones aan het front? Dan doen wij dat voor onze luchtbeelden ook.

Verspreiden ze cyberpropaganda die zo uit een game zou kunnen komen? Dan gebruiken wij dezelfde beeldtaal.

Af en toe moesten we onszelf eraan herinneren waarom we dat ook alweer deden. Je gaat op zoek naar de thema’s die onze tijd bepalen of, in dit geval, onze tijd verscheuren. Als woede en angst vandaag het publieke debat overheersen, dan is het onze verdomde plicht om ons licht te laten schijnen op de oorzaken daarvan, hoe confronterend ook.

Toen we eraan begonnen, leek het ons zo’n onmogelijke missie, de opdracht zo ongrijpbaar. Maar nu, op het einde van de rit, denk ik dat het ons gelukt is. Niet dat het er nu op zit; voor onze maatschappij begint de opdracht hier nog maar. We moeten voorbij de polarisatie zien te raken en voluit inzetten op inclusie.
Want als er mij één gevoel bij blijft na IS in het vizier, dan is het wel dat dit nog niet voorbij is.

Vanavond op Canvas: "IS in het vizier"

Om 21.14 uur vanavond start op Canvas de vierdelige reeks "IS in het vizier" van Rudi Vranckx. In deel 1 ontmoet hij onder meer de Tunesische moeder van een Syriëstrijder. Bekijk hieronder de trailer.

Bekijk de trailer

Meest gelezen