Dit is wat de Turkse media over Zuhal Demir schrijven

Kersvers staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Zuhal Demir (N-VA) heeft er de afgelopen dagen serieus van langs gekregen in de Turkse media. Premier Charles Michel (MR) noemde de artikels "opruiend en kwetsend", maar wat schrijven die Turkse kranten eigenlijk?

Milliyet en Gazete Vatan

"België steunt schandalig hoofddoekenverbod", schrijven de kranten Millyet en Gazete Vatan met bovenaan dezelfde foto van Demir. Beide artikels verwijzen naar haar uitspraken in de Belgische media over het hoofddoekenverbod en verwijzen zelfs naar UNIA, het gelijkekansencentrum.

In de laatste paragraaf wordt telkens geschreven dat Demir al eerder in het nieuws is gekomen, omdat ze vroeger zou hebben deelgenomen aan PKK-activiteiten. Al wordt ook wel vermeld dat ze zelf ontkent sympathieën te hebben voor de Turks-Koerdische afscheidingsbeweging.

Onderaan het artikel van Milliyet is overigens de video toegevoegd van de omstreden fotoshoot van P Magazine die het magazine in 2015 van Demir heeft genomen in het parlement.

En Son Haber

Ook de krant En Son Haber verwijst naar de uitspraken van Demir over het hoofddoekenverbod. Het artikel hier is meer een aaneenschakeling van oudere foto's, vooral van de fotoshoot van P Magazine. Ook de video van de fotoshoot is aan het artikel toegevoegd. Bovenaan het artikel springt ook een combofoto in het oog die de P Magazine-shoot combineert met een foto van een PKK-evenement.

Het artikel besluit door te stellen dat de aanstelling van Demir als staatssecretaris veel voeten in de aarde had, onder meer omdat de politica uitgesproken pro-PKK zou zijn. Om de karaktermoord compleet te maken, wordt daarbij de foto van Demir op een PKK-evenement -dezelfde foto als in de combofoto bovenaan- nogmaals opgevoerd.

Yeni Akit

Waar Milliyet en Gazete Vatan de PKK onderaan het artikel als extra context vermelden, gaat Yeni Akit nog een stapje verder. De krant noemt Demir een PKK-aanhanger in de kop en plaatst een suggestieve combofoto bovenaan. Links in beeld is een foto van de staatssecretaris die het V-teken doet. Het V-teken is door de N-VA gebruikt in een campagne waarbij de V voor Verandering stond. Dat beeld wordt door de krant gecombineerd met de foto van het PKK-evenement waar ook En Son Haber mee uitpakte.

Meest gelezen