Door chaos na aanslag Zaventem is DOVO niet opgeroepen

Door de chaos na de aanslag op de luchthaven van Zaventem heeft niemand DOVO opgeroepen. De ontmijningsdienst van het leger is op 22 maart uit eigen beweging naar de luchthaven getrokken. Niemand heeft hen opgeroepen terwijl dat normaal gezien wel de procedure is. Dat vertelt Nicolas van DOVO in "De ochtend".
AFP or licensors

Nicolas is officier operaties bij DOVO. Hij wenst -los van zijn voornaam- anoniem te blijven. Op 22 maart vorig jaar was hij aan het werk toen het nieuws van de aanslag op Zaventem binnenkwam. "We waren koffie aan het drinken in ons bureel toen de nieuwsfeeds ons vertelden dat er iets gebeurd was in Zaventem. Ook de eerste sms'jes kwamen dan bij ons binnen", zegt Nicolas in "De ochtend".

Volgens Nicolas is DOVO door de chaos na de aanslag niet opgeroepen. "Normaal komen we enkel tussen op aanvraag van de politie", zegt hij maar nu zijn ze op eigen initiatief vertrokken. "De dispatch die ons uitstuurt, is dezelfde dienst die de andere hulpdiensten moet aansturen. Die wordt op zo'n moment overstelpt", zegt hij. "We hebben hen dan zelf laten weten dat we vertrokken waren."

Iedereen in het team van Nicolas heeft ervaring opgebouwd in Afghanistan. "We hebben daar grotere aanslagen meegemaakt, maar dat moeten we nu plots hier plaatsen en dat is confronterend", zegt hij. "Je ziet op de grond dezelfde knuffels liggen zoals mijn eigen kinderen hebben. Dat kom je in Afghanistan niet tegen. Het komt echt wel heel dicht."

Die confrontatie valt al bij al mee tijdens het werk zelf, de echte impact komt pas achteraf. "Op het moment zelf val je terug op procedures, de ervaring en op je team. Pas achteraf denk je erover na en speelt de hele film in je hoofd af", zegt Nicolas. Hij laat nog weten dat ze goed psychologisch worden ondersteund.

Meest gelezen