Elektronicaverbod op vliegtuigen richting VS treft acht landen in Midden-Oosten

Sinds vandaag is het op vluchten vanuit acht landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verboden om elektronische toestellen groter dan mobiele telefoons mee te nemen in het vliegtuig richting Verenigde Staten. Met de maatregel wil de VS een mogelijke terroristische aanslag voorkomen.

Vandaag zijn er meer gegevens bekend over de precieze omstandigheden van het verbod dat vannacht min of meer in het geheim is ingevoerd door de Amerikaanse overheid.

Het verbod geldt op vluchten vanuit Turkije, Jordanië, Egypte, Marokko en de Golfstaten Saudi-Arabië, Koeweit, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar. Concreet gaat het om de maatschappijen Turkish Airlines, Royal Jordanian, Kuwait Airlines, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates, Etihad en EgyptAir.

Passagiers naar de Verenigde Staten mogen daar enkel nog hun mobiele telefoons aan boord meenemen. Andere elektronische toestellen zoals laptops, tablets, spelcomputers, e-readers en camera's en dergelijke moeten in een aparte zak in het bagageruim. Je mag er dus geen gebruik van maken tijdens de vlucht.

De maatregel is ingevoerd om een mogelijk terroristische aanslag te voorkomen. Blijkbaar hadden de VS-inlichtingendiensten informatie over dergelijke plannen onderschept, maar veel details zijn er daarover niet. Hoelang de maatregel duurt, is ook niet bekend.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Vermoedens gaan naar AQAP in Jemen

De acht landen die nu geviseerd worden, zijn allemaal "bondgenoten" van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreur en in de strategische machtsstrijd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Dat is opvallend en veelzeggend.

De dreiging die er nu zou zijn, zou evenwel uitgaan van AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula), een lokale, maar erg actieve afdeling van Al Qaeda die vooral in het oosten van Jemen een basis heeft.

Die groep was eerder al betrokken bij pogingen om bommen te plaatsen op vliegtuigen vanuit de Golfstaten richting de VS of Groot-Brittannië. Vorig jaar zou AQAP betrokken zijn geweest bij een bomexplosie op een Airbus op de luchthaven van Mogadishu in Somalië.

AQAP controleert delen van het oosten van Jemen, een land dat verscheurd wordt door burgeroorlogen. De VS voert met drones aanvallen uit tegen AQAP in Jemen en steunt ook milities die tegen de terroristen vechten.

Meest gelezen