Elke Clijsters: "Als je kwetsbaar of on­gelukkig bent, moet je eerst voor jezelf zorgen"

Dik een jaar nadat Elke Clijsters en voetballer Jelle Van Damme uit elkaar zijn gegaan, heeft de zus van Kim Clijsters een boek over die moeilijke periode klaar. "Schrijven was therapie voor mezelf", zegt ze in "Van Gils & Gasten".

"Dancing solo. Er is leven na een relatiebreuk!" Dat is de titel van het boek dat Elke Clijsters heeft geschreven na haar scheiding van Jelle Van Damme begin vorig jaar. In dat boek vertelt ze over haar verwerkingsproces en geeft ze tips voor mensen die een gelijkaardig verlies meemaken.

"Mijn gevoel vertelde me dat ik dit moest doen omdat ik zo mensen kon helpen", zegt ze in "Van Gils & Gasten". "Daarnaast was het therapie voor mezelf, alles van me af schrijven. Ik sprak ook dingen op mijn gsm in als ik me niet goed voelde. Dat is uiteindelijk dit boek geworden."

"Probeer uit verdriet te geraken door toffe muziek te draaien"

In het boek haalt Clijsters onder meer de 5 fases van rouw van de Zwitsers-Amerikaans psychiater Elisabeth Kübler-Ross aan: ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding. "In elke fase is het ok om de bijhorende gevoelens te hebben, maar probeer ze aan iets positief te koppelen", zegt Clijsters. "Probeer uit verdriet te geraken door toffe muziek te draaien of een leuke hobby te nemen. Zelf ben ik beginnen te dansen."

Ook haar zus Kim gaf haar een tip die ze als nuttig heeft ervaren. "Ze zei me om leuke, positieve spullen op mijn nachtkastje te zetten. Ik heb foto's van mijn kinderen uitgestald en aan de muur achter mijn bed heb ik foto's gehangen van landen die ik wil bezoeken. Het zijn kleine dingen, maar als je 's ochtends ontwaakt en je voelt je niet goed, dan kunnen ze wel helpen."

"Heb me afgevraagd hoe ik er sterker kon uit komen als vrouw en moeder"

"Als je kwetsbaar bent en je ongelukkig voelt, moet je eerst voor jezelf zorgen", geeft Clijsters nog mee. "Het klinkt egoïstisch, maar het is een gezond egoïsme. Veel mensen cijferen zich weg voor hun werk en hun familie. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb me afgevraagd hoe ik er sterker kon uit komen als vrouw en als moeder. Ik vond het belangrijk tijd voor mezelf te zoeken. Voor mij was dat sporten of uitgaan met vrienden."

Momenteel is Clijsters voltijds moeder voor haar twee kinderen. "Dat is mijn eerste job. Daarnaast heb ik enkele screentests voor tv gedaan. Ik heb ook nog wat reizen op de planning staan. Een lief heb ik niet en dat hoeft ook nog niet. We zien wel hoe dat ooit zal lopen."

Herbekijk het volledige interview met Elke Clijsters in "Van Gils & Gasten"

Meest gelezen