EU en Japan houden vast aan vrijhandelsmodel

De Europese Unie wil nog dit jaar een akkoord bereiken met Japan over een nieuw vrijhandelsakkoord. Dat heeft Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verklaard voor aanvang van een onderhoud met de Japanse premier Shinzo Abe. Daarmee willen de twee economische grootmachten zich, tegen de achtergrond van de protectionistische koers van de Amerikaanse regering, profileren als pleitbezorgers van vrijhandel.

Het bezoek van Abe aan Juncker en Europees president Donald Tusk moet een politieke impuls geven aan de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord en een strategisch partnerschap die beide partijen in 2013 lanceerden. De gesprekken naderen een beslissende fase, met de toegang van Europese landbouwbedrijven tot de Japanse markt en van Japanse autobouwers tot de Europese markt als resterende knelpunten.

"Ik heb er veel vertrouwen in dat we de weg kunnen effenen voor een spoedig akkoord dit jaar", stelde Juncker. Dat moet de Europese gehechtheid aan "vrije, eerlijke en op regels gebaseerde handel" onderstrepen. Ook Abe wil "zo snel mogelijk" een akkoord. De premier beklemtoonde wel dat beide partijen ook met de VS moeten blijven praten. "In het licht van zorgwekkende protectionistische trends vind ik het belangrijk dat Japan en de Europese Unie ook samenwerken met de Verenigde Staten en het vrijhandelsmodel blijven verdedigen in de wereld."

De nieuwe Amerikaanse regering staat zoals bekend bijzonder sceptisch tegenover vrijhandel. Zo blokkeerde Washington het voorbije weekeinde nog een verklaring over vrijhandel op een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 in Baden Baden. Eerder had president Donald Trump de Verenigde Staten al teruggetrokken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP), een handelsverdrag dat Washington had ondertekend met Japan en negen andere landen aan beide kanten van de Stille Oceaan.

Ook de Europese handelsgesprekken met de Verenigde Staten liggen op apegapen. Toch verzekerde een Amerikaanse gezant dinsdag in het Europees Parlement dat het vrijhandelsverdrag TTIP "niet dood" is. "TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership, het handelsverdrag tussen de EU en de Verenigde Staten) behoort niet tot dezelfde categorie als TPP", beklemtoonde Adam Shub, die Washington vertegenwoordigt bij de Europese instellingen in afwachting van de benoeming van een nieuwe ambassadeur. TTIP is wegens de verkiezingen in de VS en in Europa "in de koelkast" gezet en wordt momenteel tegen het licht gehouden in Washington, aldus Shub.