Filip en Mathilde op staatsbezoek: waar u vast niet aan gedacht heeft

Morgen is het zover, dan gaan koning Filip en koningin Mathilde op staatsbezoek naar Denemarken. Een grote stoet van politici, academici en zakenmensen reist met de vorsten mee. Drie dagen lang zijn er uitstapjes gepland, ontmoeten politici elkaar, en worden er vooral contracten getekend. Maar dat weet bijna iedereen. Weet u hoe zo'n staatsbezoek eigenlijk tot stand komt? Telefoneert de Deense koningin Margrethe eventjes naar Filip? Moet hij op hotel slapen? Of wat stopt onze koning -buiten dassen en maatpakken- in zijn koffer? En waar blijven de kinderen?

Er zijn officiële bezoeken en er zijn staatsbezoeken. Het verschil? Een staatsbezoek is de uitgebreide versie met alle toeters en bellen. Het is een ontmoeting tussen twee landen op het hoogste niveau waar de staatshoofden van beide landen elkaar treffen.

Hallo? Met de koning van België?

De Deense koningin Margrethe belt niet zelf naar onze koning om hem uit te nodigen. De eerste contacten lopen via de ministeries van Buitenlandse Zaken. Er wordt bij de koning en koningin voorzichtig gepolst wat zij graag op de agenda zouden willen hebben, van serieuze materies zoals economische activiteiten tot luchtigere uitstapjes.

Die uitstapjes zijn belangrijk omdat ze laten zien dat er een nauwe band is tussen de koninklijke families van beide landen. Filip en Mathilde zijn ook letterlijk te gast bij de Deense koningin. Ze moeten bijvoorbeeld niet op zoek naar een hotelkamer, want ze zijn uitgenodigd om te blijven slapen bij Margrethe thuis (foto).

© Picture Partners - creative.belgaimage.be

Koffers pakken

Koningin Mathilde is eerst nog bij haar favoriete ontwerpers gepasseerd voordat ze haar koffers heeft gepakt. Over elk detail van haar kleding worden massa’s artikels geschreven. Over haar hoge hakken, over haar sjaals, u kan het zo gek niet bedenken of iemand heeft erover getweet.

Mathilde beseft dit en maakt daarvan gebruik om de Belgische mode in de verf te zetten. Ze kiest haar kleding zelf en als ze zich er niet honderd procent goed in voelt, blijft het mooi in de kast hangen. In de koffer zit ook altijd donkere sobere reservekleding. Verschijn maar eens met een kleurrijke bloemetjesjurk als er zich net een ramp heeft voorgedaan ter plaatse of op het thuisfront.

Koning Filip heeft voor zover bekend geen nieuw pak gekocht. Hij beschikt over een uitgebreide collectie dassen, maar daarmee kan iets minder promotie gemaakt worden voor de Belgische mode.

Rondje lopen

Wat sowieso meegaat in de koffer zijn de loopschoenen van de koning. Lopen lijkt wel de nieuwe manier om goede contacten te leggen. Het is hoe dan ook beduidend gezonder en origineler dan wat bijpraten tijdens een copieuze maaltijd.

Bij het vorige staatsbezoek aan Japan heeft Filip al rondjes gelopen met de Japanse kroonprins. In Denemarken zal hij hoogstwaarschijnlijk ook gaan joggen met kroonprins Frederik. Benieuwd of onze koning de prins kan bijhouden, want Frederik is 8 jaar jonger, loopt geregeld marathons en doet ook mee aan triatlons.

Cadeautjes uitwisselen

Cadeautjes zitten ook in de koffer. Filip en Mathilde kiezen ze zelf uit. Maar wat koop je voor iemand die al alles heeft? Een nieuwe asbak misschien voor koningin Margrethe die graag een sigaretje opsteekt? Veiliger zou een leuke attentie zijn voor de acht kleinkinderen.
Het moet in elk geval iets Belgisch zijn. Meestal is een geschenk ook eerder een attentie en gaat het zeker niet om peperdure zaken.

Aan de slag

Er staat heel wat op het programma. Om te beginnen is er de officiële ontvangst door de Deense koningin. Deze activiteit is erg ceremonieel met rode lopers, soldaten in strak uniform en de "Honnørmarch" gespeeld door een militaire blaaskapel.

Verder is er nog een ontvangst in het Parlement en een ontmoeting met de Deense premier Rasmussen. Als u de serie "Borgen" hebt gezien zullen de plaatsen u bekend voorkomen. Er zijn ook recepties en een staatsbanket. De deelstaten krijgen bij Filip meer aandacht dan vroeger, want alle vijf Belgische minister-presidenten waaronder Geert Bourgeois mogen mee aan tafel.

Koning Filip legt tijdens een staatsbezoek veel nadruk op het economische luik. Hij wil een grotere variatie in deelnemende bedrijven en meer kmo’s. Een dertigtal bedrijfsleiders reist mee om contracten af te sluiten. Een overeenkomst ondertekenen onder het toeziend oog van een koning geeft toch wel een extra cachet, vooral als je achteraf samen met de vorsten op de foto mag.

Er is ook een academisch aspect. Rectoren van de Belgische universiteiten zullen samenwerkingen vastleggen met hun Deense collega’s. Er is ook aandacht voor een sociaal programma waaronder pesten op school en is er contact tussen culturele organisaties.

Waar is dat feestje?

Na het harde werk is er tijd voor wat ontspanning zoals een klassiek concert en een lekkere maaltijd. Een goede gast is zijn gastheren dankbaar en laat dit ook merken door een attentie. Bij een staatsbezoek heet dit een retour- of contraprestatie. Koning Filip en koningin Mathilde nodigen hun Deense collega’s en hun kinderen uit op een concert uitgevoerd door het Nationaal Orkest van België.
Voor de hongerigen is er nadien een -al dan niet glutenvrij- diner bereid met lokale producten door een Deense kok.

De retourprestatie is een traditie, hoewel er altijd wel een uitzondering op gemaakt kan worden. In Japan was er bijvoorbeeld geen diner, maar dat had vooral te maken met het vermoeiende programma voor de hoogbejaarde keizer.

FRANCOIS LENOIR

Intussen in Laken

De kinderen van onze vorsten blijven intussen in België. Het bezoek valt midden in de week en dan moeten de koningskinderen naar school. Wie weet mogen ze wat langer voor de tv blijven zitten en zich daarbij volproppen met chips en cola. Maar als ze stiekem een mini-staatsbanketje willen geven zullen ze zich moeten haasten, want donderdagavond zijn hun ouders alweer thuis.

Meest gelezen