Francken beschuldigt AzG van mensensmokkel

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft op Twitter bijzonder zwaar uitgehaald naar de reddingsoperaties van Artsen zonder Grenzen voor de Libische kust. Hij roept de hulporganisatie op daar weg te blijven want "jullie maken het alleen maar erger". Bart Janssens van Artsen zonder Grenzen reageert op zijn beurt: "Het is erg verontrustend en teleurstellend dat een lid van de Belgische regering Artsen zonder Grenzen aanvalt en zegt dat we moeten stoppen met mensen redden."

Eigenlijk heeft Francken zich gemengd in een Twitterdiscussie, na een vraag of de staatssecretaris met AzG samenwerkte voor "mensensmokkel" (het redden van vluchtelingen die vanuit Libië Europa proberen te bereiken, nvdr.). "Nee", luidde diens krachtdadige antwoord. 

"Mensenlevens redden is onze taak. En dat is wat we doen", verdedigt AzG zich. "Blijf er weg, jullie maken het alleen maar erger", twittert Theo Francken. Hij verwijst nog naar de toestand in Griekenland, waar nauwelijks nog vluchtelingen verdrinken. 

"Door vlak voor de Libische kustlijn mensen van boten over te brengen op hun boten stimuleren ze net de illegale migratie en de illegale route", verduidelijkte Francken nog aan VRT Nieuws. 

(Lees verder onder de tweets)

Volgens Francken veroorzaakt Artsen zonder Grenzen indirect meer doden door mensen te redden. Hij gaat nog een stap verder: "Ze moeten er wegblijven. Ze doen aan mensensmokkel. Heeft niets meer met vluchtelingen te maken."

"We betreuren dat een lid van de Belgische regering ons aanvalt omdat we duizend mensenlevens hebben gered", reageert Artsen zonder Grenzen.

Lees verder onder tweet. 

"Ver gekomen met de menselijke waarden"

In "De wereld vandaag" op Radio 1 heeft Bart Janssens, directeur operaties bij Artsen zonder Grenzen gereageerd op de Twitterdiscussie tussen de organisatie en de staatssecretaris. Hij ontkent met klem dat Artsen zonder Grenzen illegale immigratie aanmoedigt.

"Het is erg verontrustend en teleurstellend dat een lid van de Belgische regering Artsen zonder Grenzen aanvalt en zegt dat we moeten stoppen met mensen redden. Dit weekend zouden er dan 1.000 mensen verdronken zijn, niet zo heel dicht bij de Libische kust. Het is absoluut niet het geval dat wij de oorzaak van zijn van illegale immigratie. Dat is de omgekeerde wereld."

Op de beschuldiging van Francken dat de reddingsoperaties van de organisatie net meer mensen aanzet om de tocht te wagen, stelt Janssens: "Dat is oorzaak en gevolg omdraaien. De druk blijft hoog vanuit veel plaatsen in Afrika - denk maar aan veel geweld en hongersnood - en aan de andere kant wordt er een barrière opgeworpen door allerlei maatregelen van de Europese gemeenschap en de Europese landen om die mensen in de armen van smokkelaars te drijven. Wat wij zien, is een gevolg van een hele hoop mensen die geen enkel ander alternatief zien dan op een gevaarlijke manier de zee proberen oversteken."

"Ik vind dat het toch erg ver gekomen is met de menselijke waarden dat een humanitaire organisatie gevraagd wordt met haar acties te stoppen. Zolang de nood er is, en die nood is hoog, blijven wij daar. Momenteel hebben wij één schip, maar er vertrekt een tweede naar de zone."

Meest gelezen