Franse gerecht opent onderzoek naar minister van Binnenlandse Zaken

Het Franse gerecht opent een onderzoek naar minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux (PS). Die heeft zijn twee studerende dochters de afgelopen jaren geregeld als parlementair medewerker tewerkgesteld. De meisjes begonnen te werken toen ze 15 à 16 jaar oud waren en kregen tussen 2009 en 2016 respectievelijk 14 en 10 tijdelijke contracten, goed voor een loon van samengeteld ongeveer 55.000 euro. Dat bracht het programma "Quotidien" op de zender TMC aan het licht. Er is ook een Belgisch tintje aan de zaak.

Le Roux stelde zijn dochter tewerk als parlementslid voor Seine-Saint-Denis, een departement noordoostelijk van Parijs. Hij bevestigt de informatie en verduidelijkt dat het altijd om contracten van bepaalde duur ging die "vooral in de zomer of tijdens schoolvakanties werden afgesloten, maar nooit permanent". "Het gaat om een zomerjob waarbij men een aantal parlementaire taken moet doen. Ik vind dat een goede leerschool", reageert hij.

Volgens "Quotidien" overlapten sommige contracten als parlementair medewerker echter met stage- en lesperiodes. Onder meer in de zomer van 2013 voor de ene dochter en 20 dagen in mei 2015 voor de andere. In dat verband is er zelfs een link met ons land.

De oudste dochter van Le Roux werkte als parlementair medewerkster van 10 juni tot 9 september 2013, maar tijdens dezelfde periode had ze naar eigen zeggen een vakantiejob bij cosmeticaketen Yves Rocher in Doornik. Het bedrijf heeft dat ook bevestigd. De vakantiejob bij Yves Rocher stond op haar Linked In-CV, maar die werd ondertussen verwijderd.

Ook de andere dochter van de minister bleek een "dubbele boeking" te hebben. Ze werkte voor haar vader als parlementair medewerkster, terwijl ze eigenlijk alweer in de les had moeten zitten. Volgens minister Le Roux is er geen vuiltje aan de lucht. Hij verklaart de overlappingen door te zeggen dat het werk dat ze deden voor het parlement ook vanop afstand kon gedaan worden.

Link met zaak-Fillon

Het inzetten van familieleden als parlementair medewerker is een hot topic in Frankrijk. De Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon is officieel in verdenking gesteld, omdat hij op zijn minst onduidelijk is geweest over de tewerkstelling van zijn vrouw als medewerker en in mindere mate ook zijn kinderen.

Bruno Le Roux veegt een vergelijking met die zaak van tafel. Volgens hem gaat het om onschuldige vakantiejobs en hebben zijn kinderen wel degelijk nuttig parlementair werk verricht. Opmerkelijk: nadat de zaak-Fillon was losgebarsten in Frankrijk, verklaarde Le Roux dat "het een simpele regel moet zijn dat zoiets (een echtgenote als medewerker hebben) niet zou mogen worden toegelaten."

Le Roux, die sinds december 2016 minister van Binnenlandse Zaken is, is als gevolg van de onthullingen op het matje geroepen bij premier Bernard Cazeneuve.

Lees hier het bericht op de website van TMC.

Meest gelezen