Geen optredens van Turkse ministers meer in Europa

De Turkse AKP, de partij van president Erdogan, gaat voor het referendum van 16 april geen campagne meer voeren in Duitsland. Alle bevestigde afspraken zijn afgezegd, zegt een woordvoerder. Gisteren maakte de partij ook al bekend dat er geen Turkse ministers meer naar Nederland zullen komen.

Volgens de Unie van Europees-Turkse Democraten, een organisatie die nauw aanleunt bij de partij van Erdogan, moet de afzegging gezien worden als een teken van goede wil. In het Duitse blad WirtschaftsWoche zegt de vereniging dat er wel nog informatiebijeenkomsten zullen worden gehouden, maar dat daarbij geen Turkse ministers aanwezig zullen zijn.

Op 16 april stemmen de Turken over een grondwetswijziging die de presidentiële macht uitbreidt. Erdogan zelf heeft zijn landgenoten vandaag opgeroepen om de grondwetswijziging goed te keuren.

Afgelopen weekend was de spanning tussen Turkije en Duitsland opgelopen toen Erdogan de Duitse bondskanselier Angela Merkel had beschuldigd van "nazipraktijken". Minister van Buitenlandse Zaken Steinmeier zei vanochtend dat hij strafrechtelijke stappen overweegt als de Turkse president dergelijke uitspraken blijft doen.

Meest gelezen