Geestelijke vader van "Inspector Morse" is overleden

Colin Dexter, de geestelijke vader van de nukkige "Inspector Morse", is overleden. Volgens de BBC stierf hij vredig in zijn eigen huis in de Britse stad Oxford, de stad waar ook de verhalen van "Inspector Morse" zich afspelen. Colin Dexter was 86 jaar.

Colin Dexter begon in de vroege jaren 70 tijdens een vakantie aan een misdaadroman waarin hij de eigenzinnige Inspector Morse introduceerde. Tussen 1975 en 1999 bracht hij 14 romans uit waarin de inspecteur misdrijven onderzoekt in en rond de universiteitsstad Oxford.

De boeken werden in de jaren 90 met succes verfilmd door de Britse televisie, met John Thaw in de rol van Morse. De melancholische, nukkige inspecteur met een voorliefde voor kruiswoordraadsels en opera kreeg al snel een schare trouwe fans. Er werden in totaal meer dan 30 afleveringen van de reeks gemaakt, en in de meeste heeft schrijver Colin Dexter een cameo-rolletje.

De personages uit de boeken doken later opnieuw op in de spin-offs "Lewis", genoemd naar Morse' nuchtere rechterhand, en "Endeavour", over de jonge Morse.

Dat "Endeavour" zijn voornaam is, verklapt Morse pas aan het einde van het op twee na laatste boek, en ook pas laat in de tv-reeks. Bekijk op YouTube hoe Morse zijn voornaam verklapt:

Meest gelezen