Herdenkingsmonument in Zoniënwoud voor 32 slachtoffers van aanslagen

Een dag voor de eerste verjaardag van de aanslagen in België is in het Zoniënwoud een plantaardig herdenkingswerk voorgesteld bestaande uit 32 berken, symbool voor de 32 slachtoffers die bij de aanslagen gedood werden. Landschapsarchitect Bas Smets ontwierp het monument in opdracht van de Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault.

In het midden van een open plek in het Zoniënwoud duikt plots een perfecte cirkel van 32 berken op. Elke boom staat op exact op eenzelfde afstand alsof het mensen zijn die hand in hand een kring vormen.

"We kozen voor berken, omdat het een boom is die het leven symboliseert. Na een brand is het bijvoorbeeld de berk die als eerste opnieuw groeit", vertelt ontwerper Bas Smets (foto onder). Binnenin de ronde van bomen vormen 32 elementen van blauwe steen, die elk zo'n 800 kg wegen, opnieuw een perfecte cirkel.

Een deel van de stenen ligt slechts vijf centimeter boven de bodem, maar aan de andere kant steken ze 40 centimeter uit en kunnen ze dienen als zitbank of uitkijk over de kleine vallei naast het monument. Het beekje in die vallei leidt rechtstreeks naar de Hoefijzervijver in het bos, waar je over de brug wandelt om het monument te bereiken.

"De oversteek van de brug kan je zien als de oversteek van de Styx-rivier uit de Griekse mythologie", aldus Smets. Op 24 maart volgt er in intieme kring een bezoek met de slachtoffers en hun naasten.

Meest gelezen