Homans over racismezaak Antwerpen: "De Wever is wel degelijk tot actie overgegaan"

In "De afspraak" heeft Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) voor het eerst gereageerd op de nieuwe zaak van racisme binnen de Antwerpse politie. Volgens Homans is de zaak pas aan het licht gekomen in oktober, niet al een jaar geleden. "De burgemeester is wel degelijk samen met de korpschef tot actie overgegaan."

Verschillende Antwerpse politieagenten bezondigden zich in een gesloten WhatsApp-groep aan rauw racisme. In "De afspraak" zegt minister Homans dat ze nadat ze het verhaal gisterochtend in de pers had gezien, onmiddellijk contact heeft opgenomen met N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever.

"Hij heeft me gezegd dat grote delen van wat in de krant stond, niet klopten. Het is pas aan het licht gekomen in oktober, niet al een jaar geleden, zoals de linkse oppositiepartijen in Antwerpen beweren", zegt Homans. Volgens Homans is De Wever "wel degelijk samen met de korpschef tot actie overgegaan. Er is een onderzoek ingesteld en er is blijkbaar ook al iemand bestraft."

Dat ze nog niet gereageerd had op de zaak, spreekt Homans overigens tegen. "Ik heb daar wél op gereageerd, tegenover Het Nieuwsblad, maar de krant heeft mijn quote niet opgenomen".

"Als het racisme inderdaad bewezen wordt, is het wansmakelijk en verwerpelijk en moet het bestraft worden, want racisme is strafbaar", zegt Homans. "Ik veroordeel dit ten zeerste, maar wat wel jammer is, is dat voorbij wordt gegaan aan het feit dat er binnen de Antwerpse politie wel degelijk wordt gewerkt aan diversiteit."

Meest gelezen