Liefdesbrieven van Wim Sonneveld aan levenspartner verschijnen in boek

Op 28 juni verschijnt een boek met daarin verschillende liefdes- en andere brieven die Wim Sonneveld ruim een halve eeuw geleden met zijn levenspartner Friso Wiegersma uitwisselde. Dat meldt ANP. Die dag zou de Nederlandse cabaretier, zanger en acteur 100 zijn geworden.
http://proxy.handle.net/10648/aa4969cc-d0b4-102d-bcf8-003048976d84

"Niemand dan wij." Onder die titel verschijnt op 28 juni bij Nijgh en Van Ditmar een boek met daarin verschillende tot nog toe onbekende brieven die Sonneveld en Wiegersma elkaar tussen 1948 en 1958 stuurden. Sonneveld was op dat moment een zanger, cabaretier en acteur, Wiegersma was een decor- en kostuumontwerper, vormgever en dichter. Samen vormden ze jarenlang een liefdespaar in een tijd waarin homoseksualiteit een groot taboe was.

Naast verschillende liefdesbrieven bevat het boek ook luchtpostbrieven die de mannen elkaar tussen 1955 en 1958 schreven toen Sonneveld in Hollywood aan de weg timmerde als acteur. Hij kreeg toen onder meer een rol te pakken aan de zijde van Fred Astaire. "Ik vond mezelf echt goed, moet ik zeggen. Hoe bang ik ook was", schreef hij daaroveR.

Wiegersma maakte ook zogenoemde "friepels" voor Sonneveld. Dat zijn kleine tekeningen als alter ego van Wiegersma waarbij hij zichzelf al klein en scheel mannetje voorstelde. Het boek telt 17 zulke "friepels".

De brieven zijn recent opgediept uit de erfenis van Wiegersma door zijn latere echtgenoot Hans van der Woude. Samen met Frank Jochemsen heeft hij het boek samengesteld.

Sonneveld is bij het brede publiek het meeste bekend van "Het dorp", een cover van "La montagne" van Jean Ferrat waarvoor Wiegersma de Nederlandstalige tekst schreef. In het lied zingt hij met weemoed over de modernisering en vooruitgang van Deurne in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Sonneveld overleed in 1974 aan de gevolgen van een hartaanval.

Meest gelezen