Muntstukkenschildpad verliest dan toch de strijd

De schildpad bij wie eerder deze maand 915 geldmunten uit de maag werden gehaald, is overleden. Het dier stierf aan een bloedvergiftiging. Een team Thaise dierenchirurgen verwijderde begin maart voor 5 kilogram munten uit de maag van schildpad Omsin, Thais voor spaarvarken. Het ging om een wereldprimeur. Aanvankelijk ging het na de operatie goed met het dier.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op zaterdag verslechterde de toestand van de schildpad echter plots. Het team dierenartsen ging opnieuw over tot een operatie. "We hebben geprobeerd, maar konden haar niet meer redden", zegt dierenarts Nantarika Chansue. Omsin werd 25 jaar oud, terwijl schildpadden normaal gemakkelijk 100 jaar kunnen worden.

Schildpadden zijn in Thailand het lijdend voorwerp van de menselijke traditie om een munt in het water te gooien als geluksbrenger. Omsin bleek plots zijdelings te zwemmen, zonder haar linkerpoot te gebruiken. Dat bleek na een CT-scan en een x-ray omdat ze aan die kant gebukt ging onder het geld.

Bekijk:

Bekijk hieronder de reportage van begin deze maand toen de schildpad wel nog leefde.

Meest gelezen