Onzichtbare oplossing in strijd tegen kunstroof in Syrië

De archeologen in Syrië en Irak hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de kunstroven op archeologische sites te bestrijden. Ze beschilderen zo veel mogelijk mozaïeken, aardewerk en sculpturen met een vloeistof die enkel zichtbaar is in reflectie met ultraviolet licht.

De voorbije jaren zijn heel wat archeologische sites in Syrië en Irak het slachtoffer geworden van plundering en vernieling door terreurorganisaties en andere criminele bendes.

Verschillende historische kunstwerken zijn vernield, maar ook veel waardevolle artefacten zijn gestolen om illegaal door te verkopen aan verzamelaars. Het verhandelen van waardevolle artefacten is een bijzonder lucratieve bezigheid.

Om de strijd met de kunstroven aan te binden, hebben archeologen een nieuwe methode ontwikkeld. In Irak en Syrië worden zo veel mogelijk artefacten beschilderd met een vloeistof die voor het blote oog onzichtbaar is. De vloeistof reflecteert wel onder ultraviolet licht.

Op die manier krijgen de waardevolle voorwerpen een unieke code en kan elk voorwerp achteraf getraceerd en geïdentificeerd worden. De nieuwe methode moet plunderaars en verzamelaars afschrikken om in de toekomst nog werken te verhandelen.

Meest gelezen