Ook Britten verbieden elektronica op vluchten uit Midden-Oosten

Groot-Brittannië verbiedt het gebruik en bezit van elektronische apparaten op vliegtuigen vanuit landen in het Midden-Oosten. Het gaat echter om een iets andere lijst dan die op het verbod dat de Amerikaanse overheid vannacht had uitgevaardigd. Aanleiding zou een tip zijn over een geplande terreuraanslag.

Het nieuws werd vanmiddag gebracht door de tv-zender Sky News en is vanavond bevestigd door een woordvoerder van de Britse regering. Premier Theresa May zou vanmiddag een aantal vergaderingen gehad hebben met de veiligheidsdiensten en de regering.

Passagiers die uit een aantal landen uit het Midden-Oosten naar het Verenigd Koninkrijk vliegen, mogen voortaan geen andere elektronische apparaten dan mobiele telefoons of medische toestellen bij zich hebben. Computers, camera's, e-readers en spelconsoles moeten apart vervoerd worden in de bagageruimte.

Opvallend is wel dat het Britse verbod geldt voor vluchten uit Turkije, Libanon, Jordanië, Egypte, Tunesië en Saudi-Arabië. Dat overlapt deels, maar niet volledig de landen die op een gelijkaardige verbodslijst van de Amerikaanse overheid staan.

Volgens de bronnen van Sky News gaat het niet om een specifieke terreurdreiging tegen het Verenigd Koninkrijk, maar wel om een algemene bedreiging tegen de luchtvaart. Waarom het om een andere en meer beperkte lijst gaat, is niet duidelijk. 

Vannacht had de Amerikaanse overheid -zij het eerst geheim- luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika op de hoogte gebracht dat passagiers niet langer elektronica bij zich in het vliegtuig mochten hebben. Het gaat om vluchten uit Turkije, Saudi-Arabië, Jordanië, Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Marokko.

Volgens VS-gegevens zouden er mogelijk plannen zijn voor een terreuraanslag tegen vliegtuigen vanuit de Golf. Die zouden zijn opgezet door de terreurgroep AQAP (Al Qaeda in the Arabian Peninsula), die delen van Jemen bezet houdt.

Meest gelezen