Ook Donald Trump wil mensen naar Mars sturen in de jaren 2030

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een wet ondertekend die NASA de expliciete opdracht geeft bemande missies de diepe ruimte in te sturen en uiteindelijk ook op Mars te laten landen. Dat laatste moet in de loop van de jaren 2030 gebeuren. Ook zijn voorganger Barack Obama wou tegen die tijd mensen op de Rode Planeet hebben.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Sinds Trump het Witte Huis bewoont, lijkt het begrip consensus uit de Amerikaanse politiek verdwenen. Toch hebben de Democraten en Republikeinen zich vandaag eensgezind achter een project geschaard dat bovendien ook de zegen van de president zelf heeft gekregen: in de loop van de jaren 2030 moet de mens voet aan de grond zetten op Mars.

Concreet heeft Trump de wet S.442 ondertekend die de doelstellingen voor NASA in de komende decennia afbakent. Volgens die wet moet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zich toespitsen op bemande missies in de diepe ruimte en uiteindelijk ook naar Mars.

Het programma dat dit moet verwezenlijken heet Orion. Het ruimtetuig dat ooit naar de Rode Planeet reist, zal dat doen met het "Space Launch System" (SLS) als aandrijving. "NASA moet de ontwikkeling van SLS najagen om zo de verkenning van de maan, Mars en nog verder mogelijk te maken", leest de wettekst.

Obama achterna

"Deze wet herbevestigt ons engagement in de centrale missie van NASA: de verkenning van de ruimte door de mensheid", zei Trump bij de ondertekening van de wet. Daarbij herinnerde hij aan de "heldhaftige taak" die Amerikaanse astronauten de voorbije decennia op zich hebben genomen evenals aan de landing van de eerste mensen op de maan in 1969.

"Onze natie is klaar om opnieuw de eerste in de ruimte te worden", wist Trump nog. Om dat te doen wil hij samenwerken met de privésector. Hiermee bouwt hij voort op wat zijn voorganger Barack Obama enkele maanden geleden voorstelde. In oktober vorig jaar uitte ook hij zijn wens om tegen 2030 mensen naar Mars te sturen en daarbij partnerschappen met commerciële bedrijven op te starten.

Volgens experts belooft dit voornemen hoe dan ook zware offers te vergen. Mars bevindt zich op 225 miljoen kilometer van de Aarde. Om die planeet te bereiken zijn een technologische revolutie én een immens budget nodig.

Meest gelezen