Peeters beveelt onderzoek naar verloning BNP Paribas

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft grote vragen bij de nieuwe manier van verlonen bij de bank BNP Paribas Fortis. Dat zei hij in de Kamercommissie Sociale Zaken na een vraag van Georges Gilkinet (Ecolo). Hij gaat zijn inspectiediensten vragen om een grondig onderzoek.

Bij BNP Paribas worden de brutolonen geplafonneerd op 4.700 euro per maand. Wie meer verdient, wordt in punten uitbetaald voor het loon boven 4.700 euro. Die punten kunnen dan worden omgeruild in allerlei bankgerelateerde extralegale voordelen, zoals informaticamateriaal, extra opties voor de leasingwagen, maar ook cash.

In ruil voor het puntensysteem komt er volgens de bonden een herverdeling naar de lagere lonen en de lonen van de jongere werknemers, in de vorm van bijvoorbeeld premies.

Kris Peeters is niet wild van die plannen. "Ik begrijp dat bedrijven hun salariskosten willen optimaliseren", zei hij in de commissie. "De regering heeft daartoe al serieuze inspanningen gedaan, met de verlaging van de belastingen en andere maatregelen om de competitiviteit te verhogen. Alle andere manieren om de loonkosten te verlagen moeten conform de letter en de geest van de wet gebeuren", waarschuwde hij. Er komt een onderzoek.

Meest gelezen