Premier Michel fluit Francken terug en vraagt om "meer nuance in communicatie"

Premier Charles Michel (MR) roept staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken tot de orde na diens felle kritiek op de hulpoperaties van Artsen zonder Grenzen voor de Libische kust. Hij roept hem op "meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie" en "humanitair werk te respecteren".

Op Twitter ging Francken fel tekeer tegen Artsen zonder Grenzen. Hij had het meer bepaald over de hulpoperaties voor de Libische kust waarbij vluchtelingen van de verdrinkingsdood worden gered. Hij vindt dat AzG indirect meer doden veroorzaakt en meewerkt aan mensensmokkel.

Voor premier Michel is dit een brug te ver. "Ik roep Theo Francken op om het humanitair werk te respecteren. Ik keur ten stelligste de verwarring af die is gecreëerd tussen mensensmokkelaars en de ngo's. Ik roep hem op om meer nuance aan de dag te leggen in zijn communicatie." Over de grond van de zaak zegt de premier dat alles gedaan moet worden om "illegale migratie en mensensmokkel te bestrijden".

Calvo: "Tevreden dat de premier eindelijk de lijn heeft getrokken"

Ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt dat Francken te ver gaat. "Waarin we veel beter onze energie steken, is ervoor zorgen dat we onze buitengrenzen zelf kunnen verdedigen. Dat we dat niet aan Turkije moeten uitbesteden", zei ze in "De Meulemeester in Debat", bij VTM. "Hij verspilt zijn energie. Het zou moeten gaan over hoe we Europa zelf de grenzen kunnen laten bewaken."

Groen-voorzitter Meyrem Almaci begrijpt de uithaal van Francken niet: “Een ngo die mensenlevens redt verwijten dat ze zelf slachtoffers veroorzaakt, dat kan niet. Dat is niet onschuldig.” Volgens haar past dit in een partijstrategie van de N-VA die verdeelt en de polarisering alleen maar groter maakt.

Kristof Calvo op zijn beurt is "tevreden dat de premier eindelijk de lijn heeft getrokken door staatssecretaris Theo Francken terug te fluiten". "Er is een minimum aan respect, menselijkheid en fatsoen nodig." Calvo feliciteerde en bedankte Michel vervolgens. "Ik hoop dat hij het nu ook zal blijven doen. We hebben de laatste tijd te vaak N-VA-mandatarissen gehad die een beeld ophangen van een hardvochtig land. We kunnen van mening verschillen over het asiel- en migratiebeleid, maar we mogen niet vergeten dat het over mensen gaat."

Aanzuigeffect

In een schriftelijke reactie heeft Theo Francken aangegeven het gesprek met Artsen zonder Grenzen te willen aangaan om zijn standpunt te verduidelijken. "Als zoon van een arts heb ik veel respect voor AzG en het humanitaire werk dat ze verrichten. Ik bestrijd dus niet het engagement van AzG, wel het model van de Libiëroute zoals het nu bestaat. Een model dat indirect illegale migratie en mensensmokkel stimuleert. Mijn standpunt ter zake is niet nieuw. Ik kaart deze problematiek al 2 jaar aan bij mijn Europese collega's. Ook Frontex-directeur Fabrice Leggeri laakt het huidige model."

Volgens Francken is het huidige model dan ook een paradoxaal model. "Je redt mensen vlak voor de Libische kustlijn en brengt ze over naar Italië. Dat creëert indirect een enorm aanzuigeffect en zet zo nóg meer mensen aan om deze schamele bootjes te nemen aangezien ze hiermee veel garantie hebben op een ticket tot Europa. Het stimuleert mensensmokkel waardoor je indirect ook weer meer verdrinkingen krijgt."

"De mensen aan boord van deze bootjes zijn veelal geen kwetsbaren, geen echte oorlogsvluchtelingen, maar jonge mannen, economische migranten die geen kans maken op erkenning en dus teruggestuurd zullen moeten worden. Dit model creëert asielchaos en dat moet stoppen." Francken pleit voor een "antiverdrinkingsplan voor de hele Middellandse zee".

Meest gelezen