Steeds meer landen weren vlees uit Brazilië na schandaal

Het schandaal over de verkoop van rot vlees in Brazilië zet steeds meer landen aan tot beperkingen op de invoer van vlees uit dat land. Dat kan zware gevolgen hebben voor het land dat net uit een zware recessie komt. Brazilië was vorig jaar de grootste producent van runds- en lamsvlees ter wereld.
AP2003

De Braziliaanse president Michel Temer probeert dan wel olie op de golven te gieten, maar dat lijkt veel handelspartners blijkbaar niet te overtuigen. Volgens Temer zijn slechts 21 van de bijna 1.000 vleesverwerkende bedrijven in zijn land betrokken bij de fraude met rot vlees van runderen, schapen en kippen.

China heeft meteen tot nader order de invoer van alle vlees uit Brazilië stopgezet tot er meer duidelijkheid is over het schandaal. De Volksrepubliek is de tweede invoerder van vlees uit Brazilië en de maatregel komt in het Latijns-Amerikaanse land dan ook hard aan.

Ook Zuid-Korea en Chili hebben de invoer van Braziliaans vlees voorlopig opgeschort. Zowat dertig andere landen hebben beperkingen opgelegd. Brazilië dreigt overigens met tegenmaatregelen tegen Chili als dat land de grens niet snel opent voor vleesproducenten.

De Europese Unie wil de invoer van vlees vanuit de 21 betrokken bedrijven verbieden, maar gooit de deur voor Braziliaans vlees in zijn geheel nog niet dicht. Wel volgt de Europese Commissie de situatie op de voet.

AP2004

Brazilië vreest voor de vleessector

De schrik zit er goed in bij de Brazilianen, want de vleesproductie is er erg belangrijk. De grootste economie van Latijns-Amerika kampt al jaren met een zware recessie en die zou nu wel eens veel erger kunnen worden.

Vorig jaar was Brazilië de grootste producent van vlees van runderen, schapen en kippen ter wereld en meteen ook één van de grootste uitvoerders. Die vleesuitvoer is goed voor 15% van het bbp van het land en niet minder dan zeven miljoen Brazilianen werken in die sector. Het wegvallen van de uitvoer zou Brazilië tot 3,5 miljard dollar kunnen kosten.

Het schandaal komt ook bijzonder ongelegen voor de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Mercosur, de regionale handelsorganisatie tussen Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay. Die zijn net gisteren opnieuw begonnen.

De Europese landbouworganisaties -die niet staan te popelen voor een dergelijk akkoord met Mercosur- roepen de EU-onderhandelaars dan ook op tot waakzaamheid en vinden dat de voedselveiligheid in het gedrang zou komen als dat vrijhandelsakkoord een feit zou worden.

Meest gelezen