Van Herwegen: "Homomoment in "Beauty and the beast" stelt niks voor"

Sinds vandaag is de nieuwe Disneyfilm "Beauty and the beast" in de Belgische zalen te zien. Weken op voorhand was te horen dat Disney voor het eerst zou uitpakken met een homoseksueel personage. “Het stelt finaal nauwelijks iets voor”, zegt presentator en acteur Kobe Van Herwegen in “De wereld vandaag” op Radio 1.
Supplied by WENN.com

Regisseur Bill Condon kondigde de scène aan als “het eerste exclusieve gay-moment in de geschiedenis van Disney”. Het leidde meteen tot veel ophef. Maleisië dreigde met censuur, in Rusland mochten kinderen de film niet zien en ook in de Verenigde Staten riepen conservatieve Christenen op tot een boycot.

Maar snel na de eerste previews waarschuwden filmcritici ons. Het zou zoeken worden met een vergrootglas. Dat vindt ook Van Herwegen die in de Vlaamse versie het personage Le Fou speelt. “Het gaat uiteindelijk om de eindscène waarin het personage Le Fou met een man danst” , zegt Van Herwegen in “De wereld vandaag” op Radio 1.

“Iedereen kent wel de scène waarin Belle met de prins danst. Op dat moment danst Le Fou met een vrouw. Maar wanneer hij een man ziet, duwt hij de vrouw opzij en gaat hij met de man dansen. Het is echt niet meer dan dat.” Volgens Van Herwegen gaat het dus niet, zoals velen dachten, om de scène waar Le Fou een lied zingt voor Gaston, want dat nummer zat ook in de oorspronkelijke film.

Much ado about nothing

“Het is een grote storm in een glas water geworden”, zegt Kobe Van Herwegen. “Goed dat Disney eindelijk de keuze maakt om openlijk personages homo of lesbisch te laten zijn. Ik denk dat het dringend tijd was. Maar voorlopig stelt het allemaal niet veel voor.”

Van Herwegen vindt het zelfs een jammere zaak: “De hele heisa laat zien hoe moeilijk homoseksualiteit nog steeds ligt. Ik hoop niet dat het nu hierbij blijft. Voor hetzelfde geld is Disney nu afgeschrikt. Maar wie weet gaan ze volgende keer toch een stapje verder”

Meest gelezen