Weg ligt open voor overname Telegraaf door Mediahuis

De weg ligt open voor een overname van het Nederlandse mediaconcern De Telegraaf door de Vlaamse uitgever Mediahuis. De Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerecht heeft de eis van tegenbieder en mediatycoon John de Mol om ook hem een serieus bod te laten doen, afgewezen. Met de overname van de Telegraaf Media Groep (TMG) zouden bijna alle Nederlandse kranten in Vlaamse handen komen. De Persgroep, uitgever van onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen, bezit nu al drie Nederlandse landelijke kranten en acht grote regionale dagbladen.

Mediahuis, dat onder meer De Standaard, het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen bezit, heeft samen met de Nederlandse partner VP nu al ongeveer 60 procent van de aandelen van TMG in handen.

De Mol had via zijn onderneming Talpa eerst alleen een kleine 10 procent in handen, maar probeerde via een hoger bod van uiteindelijk 6,50 euro per aandeel andere aandeelhouders voor zich te winnen. De Mol is vooral geïnteresseerd in de radio- en televisiebelangen van TMG, zoals de populaire commerciële zender Sky Radio. Uiteindelijk wist De Mol zo´n 26 procent van de aandelen in handen te krijgen. De rest is nog op de beurs genoteerd.

De Mol vond dat hij door het bod van Mediahuis voor het blok was gezet, vooral om de Raad van Commissarissen (vergelijkbaar met de Raad van Bestuur in België) van TMG gekozen had voor de Vlaamse overnamekandidaat.

De Raad van Commissarissen van TMG schorste de directie van De Telegraaf ook. Samen met De Mol trok ook de directie en de Ondernemingsraad van TMG naar de rechter, om het tegenbod van Talpa een serieuze kans te geven. Later sloot ook de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters zich daarbij aan. De rechter oordeelt nu echter dat het bod van Mediahuis en VP wel volgens de spelregels is verlopen.

Grootste krant van Nederland

De Telegraaf is de grootste krant van Nederland, maar de oplage is in minder dan tien jaar tijd wel met de helft gedaald tot iets meer dan 400.000. Daarnaast geeft de groep ook een aantal regionale kranten uit in het westen en het midden van Nederland.

Bovendien bezit TMG tal van vakbladen, televisiebelangen in SBS Nederland, radiozenders als Sky en ook websites als het populaire GeenStijl. De krantengroep draaide echter de laatste jaren met stevige verliezen.

Het meest winstgevende onderdeel van de groep is de uitgever van puzzelboekjes Keesing. Volgens analisten zou Keesing ongeveer 150 miljoen euro waard zijn. Mediahuis en VP zouden Keesing willen verkopen. Daarmee zou de overname deels te betalen zijn. Daarnaast bezit TMG ook het nodige vastgoed dat een flinke waarde heeft. .

Mediahuis bezit in Nederland ook al de landelijke avondkrant NRC Handelsblad, waarvan de Vlaming Peter Vandermeersch hoofdredacteur is, en twee regionale kranten in Limburg. Met de overname komen op Het Financieele Dagblad en twee kleinere protestant-christelijke kranten alle landelijke dagbladen in Vlaamse handen. Daarnaast zijn nog vier regionale kranten in het noorden en midden van Nederland in handen van kleinere, onafhankelijke uitgevers.

Volgens CEO van Mediahuis Gert Ysebaert "kunnen we nu vanuit deze nieuwe realiteit verder werken aan het bod dat we op de onderneming hebben gedaan. Ik ben erg tevreden met deze uitspraak." Ysebaert wil met De Mol in gesprek gaan over verdere samenwerking rond de overname.

Meest gelezen