Werk van Perceval, Cherkaoui en Van Hove op Opera21-festival

Het festival voor hedendaagse opera en muziektheater Opera21 pakt voor zijn vijfde editie uit met voorstellingen van onder meer Luk Perceval, Sidi Larbi Cherkaoui, Ivo van Hove en Wim Henderickx. Vijf van de veertien producties zijn premières.

De vijfde editie van Opera21 is de laatste in de bestaande tweejaarlijkse vorm. Vanaf 2018 vindt het festival jaarlijks afwisselend in Gent/Brugge en Antwerpen plaats. Die beslissing komt er volgens initiatiefnemers deSingel en Opera Vlaanderen Ballet Vlaanderen door een vraag van de sector zelf.

"De hedendaagse opera en het muziektheater kunnen jaarlijks dit soort impulsen gebruiken", zegt Jerry Aerts, algemeen directeur van deSingel. "Bovendien is een festival met zoveel mogelijk nieuwe producties erin gebundeld, ideaal om buitenlandse interesse op te wekken. Nu komen al verschillende stukken tot stand via buitenlandse coproducenten."

"Infinite now"

In afwachting verdubbelt Opera21 dit jaar al op het vlak van het aantal voorstellingen en komen er nieuwe locaties bij zoals het Gentse kunstencentrum Campo. Er is voor het eerst ook een overspannend thema: literatuur. Zowel klassieke literatuur, gaande van Shakespeare tot de middeleeuwse dichteres Hadewijch, als moderner werk van Louis Paul Boon of Leos Janacek, werden bewerkt of dienden als inspiratie voor de producties, al zijn er ook volledig origineel geschreven stukken bij.

Enkele van de opvallendste voorstellingen zijn "Infinite now", de eerste operaregie van Luk Perceval in Vlaanderen, "Requiem", een dansvoorstelling van Sidi Larbi Cherkaoui met muziek van Wim Henderickx, en "Pianola - Satire de trash", een stuk van Serge Verstockt en ChampdAction dat de link legt tussen de industriële revolutie en de hedendaagse ontwikkelingen op het vlak van robotica.

Opera21 vindt plaats van 18 tot 30 april in Antwerpen en Gent.

Meest gelezen