Wie toiletpapier wil, moet eerst gezicht laten scannen

De directie van de "Temple of Heaven Park" in Peking is het beu en wil paal en perk stellen aan de voortdurende diefstal van wc-papier in de openbare toiletten. Daarom hebben ze machines geïnstalleerd die, voor iemand zijn boodschap gaat doen, het gezicht van de bezoeker scannen. Komt die bezoeker binnen de 9 minuten opnieuw langs, dan zal hem geen wc-papier –de hoeveelheid wc-papier is sowieso gerantsoeneerd tot 60 cm per keer- worden toegewezen. De actie komt er nadat men gemerkt had dat vooral bejaarden de 7 toiletten van het tempelcomplex afschuimden om papier mee te nemen.

"Vele bejaarden komen naar hier voor gratis toiletpapier. Ze zijn geboren in de jaren 40 en 50 en waren toen erg arm. Velen gebruiken een openbaar toilet dan ook sneller dan hun eigen toilet. Toch is het nodig dat er stappen ondernomen worden. Je kan niet zomaar middelen die voor iedereen bedoeld zijn, wegnemen", aldus bezoeker aan de tempel, Wu Qingpi, op CNN.

Terwijl men vroeger zijn eigen toiletpapier moest meebrengen, voorziet men in openbare toiletten tegenwoordig steeds meer toiletpapier. Dat heeft vooral te maken met de toename van toeristen, die verwachten dat er papier aanwezig is.

Toch is er ook kritiek op het initiatief, omdat de gezichtsscanners een inbreuk op de privacy zijn. "Het gaat hier om mensen die wc-papier stelen. Denken jullie echt dat zij inzitten met de problematiek van inbreuken op de privacy?", aldus een bezoekster van de tempel nog.

Bijkomende kritiek is dat het nemen van de foto, waarbij betrokkenen hoed en bril moeten afzetten, soms tot een minuut lang kan duren. Niet iedereen kan zolang wachten natuurlijk.

Meest gelezen