"België staat naast Verenigd Koninkrijk in strijd tegen terreur"

Onze premier Charles Michel was één van de eerste buitenlandse regeringsleiders die hun afschuw uitspraken over de aanslag nabij het Britse parlement in Londen. Net vandaag herdacht ons land de terreuraanslagen van Zaventem en Maalbeek een jaar geleden.

Naast zijn steun voor Groot-Brittannië sprak premier Michel in een tweet ook zijn medeleven met alle mensen in Londen die vandaag rouwen of geraakt zijn door de aanslag in Westminster. 

"Terrorisme raakt ons allemaal en Frankrijk weet hoe het Britse volk vandaag lijdt". Zo tweette de Franse president François Hollande vanavond. Dat verwijst naar de bloedige aanslagen van de voorbije jaren in Frankrijk, maar ook naar het feit dat drie Franse schoolkinderen vandaag gewond geraakt zijn bij de aanslag in Londen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwoordde haar gevoelens als volgt: "Ik wil namens Duitsland en zijn burgers benadrukken dat we zij aan zij staan met Groot-Brittannië in alle vormen van terrorisme. Mijn gedachten zijn bij onze Britse vrienden en de mensen in Londen, in het bijzonder bij de gewonden".

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Een snelle reactie kwam er ook uit de Verenigde Staten. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson veroordeelt "deze gruwelijke daden en of het nu individuen waren die problemen hadden of terroristen, voor de slachtoffers maakt dat geen verschil". Tillerson zat vandaag in Washington een vergadering voor van een twintigtal landen die deel uitmaken van de Amerikaanse coalitie tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak. Ook Groot-Brittannië maakt deel uit van die coalitie. President Donald Trump heeft kort na de aanslag zijn steun aan het VK beloofd in een telefoongesprek met de Britse premier Theresa May.

AP

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, zegt dat "zijn gedachten in Londen zijn. Samen zullen we nooit opgeven om te bewijzen dat liefde de haat overwint, dat tolerantie de angst overwint".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft de aanslag in Londen veroordeeld. Hij belooft dat de bondgenoten van de NAVO solidair zijn met het Verenigd Koninkrijk in deze moeilijke tijden. Het VK wil de EU verlaten, maar blijft wel lid van de NAVO.

Premier May houdt crisisberaad

In een mededeling laat de Britse premier Theresa May weten dat "haar gedachten zijn bij de doden, gewonden en hun familie". Ze wordt voortdurend op de hoogte gehouden van de situatie in Londen en zal in de loop van de avond een crisisvergadering met de veiligheidsdiensten voorzitten. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Op Twitter heeft de Londense burgemeester Sadiq Khan de aanslag van vandaag in zijn stad veroordeeld. Sadiq Khan heeft ook een boodschap voor terroristen: "Londenaars zullen zich nooit laten onderwerpen door terrorisme", waarschuwt hij.

AFP or licensors

David Cameron, de vroegere Conservatieve premier, heeft via Twitter zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers van de aanslag. "Wie onze democratie met dergelijke barbaarse methoden aanvalt, wint nooit", schrijft hij.

AFP or licensors

De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn heeft lof voor de snelle reactie van de politie en de veiligheidsdiensten die zo de veiligheid van de burgers verzekerd hebben. We zijn hen dankbaar, maar onze gedachten zijn bij de slachtoffers van deze verschrikkelijke aanval, hun families en hun vrienden, schrijft Corbyn.

AFP or licensors

Meest gelezen