"Kwestie van tijd vooraleer IS-leider Baghdadi dood is"

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson is het einde nabij voor Umar al-Baghdadi, de leider van de moslimterreurgroep IS. Intussen hebben Amerikaanse helikopters Syrische en Koerdische rebellen gedropt in IS-gebied nabij de strategisch belangrijke dam van Tabqa op de Eufraat in Syrië. Het net rond IS sluit zich.
AP2014

Tillerson deed zijn uitspraak op de bijeenkomst in Washington van meer dan twintig landen die deel uitmaken van de pro-Amerikaanse coalitie die in Syrië en Irak strijdt tegen IS.

"De VS gaan die barbaarse terroristische organisatie volledig vernietigen". Amerika zal ook meer agressief gaan optreden tegen IS, beloofde hij. Dat schiet al goed op, aldus Tillerson, en volgens hem is het "slechts een kwestie van tijd vooraleer IS-leider Umar al-Baghdadi gedood wordt". Het aantal strijders dat IS komt vervoegen in Syrië en Irak is vorig jaar al met 90% gedaald, zei Tillerson nog.

IS-leider al-Baghdadi is al langer een doelwit voor Amerikaanse "special forces". Hij zou vorig jaar nipt ontsnapt zijn aan een raid van VS-eenheden in Syrië.  De VS laten daar niet veel over los, maar wellicht zijn er teams van VS-commando's in Syrië jacht aan het maken op de top van IS en op al-Baghdadi. 

Het voorbije jaar zijn al tal van toplui van IS gedood en de uitschakeling van al-Baghdadi -die zich als kalief Ibrahim beschouwt- zou een zware klap zijn voor de terreurorganisatie.

VS vliegt strijders over naar Tabqa-dam in Syrië

Op het terrein krijgt IS steeds meer klappen, maar tegelijk rukken drie verschillende legers in Noord-Syrië op om het machtsvacuüm dat de terreurgroep moet prijsgeven, op te eisen.

Vandaag hebben Amerikaanse helikopters een groot aantal strijders van de Syrian Democratic Forces (SDF) overgevlogen naar de strategisch belangrijke dam van Tabqa op de Eufraat, niet ver van de "hoofdstad" van IS, Raqqa. De SDF is een brede coalitie rond de Syrisch-Koerdische YPG, aangevuld met Arabische en Assyrische milities.

De Tabqa-dam is de grootse dam in Syrië en levert heel wat elektriciteit. In de buurt ligt ook een militaire luchthaven. De inname van die dam op 40 kilometer van Raqqa zou een forse opsteker zijn voor de pro-Amerikaanse coalitie van Koerden en hun Arabische bondgenoten.

Het gaat niet enkel op de strijd tegen IS. De SDF en de VS willen die dam ook weggraaien voor de neus van het het uit zuidwesten oprukkende Syrische regeringsleger dat gesteund wordt door Iraanse milities en Russische vliegtuigen. Vanuit het noordwesten naderen pro-Turkse Syrische rebellen. De strijd om de "erfenis" van IS is nu echt ingezet in Syrië.

Meest gelezen