"Noord-Korea voert opnieuw mislukte rakettest uit"

Noord-Korea heeft opnieuw een mislukte rakettest uitgevoerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie gemeld en wordt bevestigd door een Amerikaanse legerwoordvoerder. De raket zou enkele minuten na de lancering geëxplodeerd zijn. Twee weken geleden schoot Pyongyang nog vier raketten af naar de Japanse Zee.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Archieffoto van verslaggeving bij vroegere rakettest

"Zuid-Korea en de Verenigde Staten zijn op de hoogte van een raketlancering door Noord-Korea en vermoeden dat de lancering mislukt is", meldt een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. Er wordt nog onderzocht over welk soort projectiel het gaat.

Het is bovendien nog niet honderd procent bekend of de raket in de lucht ontploft is. "Ons leger is voorbereid op mogelijke provocaties van Noord-Korea, waaronder een extra raketlancering", meldt Zuid-Korea.

Zondag nog kondigde Pyonyang aan dat het een nieuwe raketmotor had uitgetest om satellieten in een baan rond de aarde te sturen. Dergelijke motoren kunnen echter eenvoudig worden aangepast, zodat er ook raketten mee kunnen worden afgeschoten, en talrijke observatoren gaan er dan ook van uit dat het satellietprogramma alleen een dekmantel is voor militaire tests.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Pyonyang ballistische raketten af te vuren en nucleaire tests te doen. Toch voerde het land in totaal al vijf kernproeven uit en vuurt het regelmatig raketten af, ondanks steeds strengere sancties van de VN-Veiligheidsraad.

Vorige week sprak de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson stevige taal tijdens zijn bezoek aan Zuid-Korea over de Noord-Koreaanse rakettests. "Noord-Korea gedraagt zich erg slecht en militaire actie tegen Noord-Korea is een optie die op tafel ligt als het land het dreigingsgevaar zou verhogen", zei Tillerson.

Meest gelezen